
Mislukkingen met warmtepompen zijn veelal het gevolg van het ontbreken van technische kennis en samenwerking in de keten. De werkgroep Warmtepompen van het Lente-akkoord heeft een factsheet ontwikkeld om dit om te buigen.
De warmtepomp is populair en omstreden tegelijk. In de woningbouw is het gebruik van de techniek sterk in opmars. Mits goed geïnstalleerd leidt een warmtepomp tot een hoge energieprestatie en een gezond binnenklimaat. De installatie is echter precisiewerk, waar in de praktijk nogal eens iets mee mis gaat. Als dit gebeurt, wordt dat in landelijke dagbladen breed uitgemeten, zo leert de ervaring. De techniek van een warmtepomp kan daardoor snel een negatief imago krijgen. Ten onrechte, meent Claudia Bouwens, zegt programmaleider van het Lente-akkoord op de eigen site: “Er zijn gelukkig veel meer goede dan foute voorbeelden. Er is dus geen reden om de warmtepomp in de ban te doen. Er is wel alle reden om goed te kijken naar ervaringen tot nog toe en te leren van gemaakte fouten.”
Factsheet
Op basis hiervan, maar ook op basis van de stand der techniek is een factsheet samengesteld met informatie en do’s and don’ts rond deze techniek.
Een warmtepomp is onderdeel van een totaalsysteem, waarbij alle onderdelen als in een keten met elkaar samenhangen, aldus de brochure. Daarom kan een warmtepomp nooit zomaar aan een traditioneel bouwconcept worden toegevoegd. Voor de ontwikkelaar die denkt met een warmtepomp snel en goedkoop een lage EPC te bereiken, liggen er vele risico’s op de loer. Succes is mogelijk door een warmtepompsysteem integraal mee te nemen bij ontwerp, aanbesteding, tijdens de uitvoering, bij oplevering en in de gebruiksfase. Wie in alle fasen van het bouwproces de toepassing van een warmtepomp goed verankert, kan mooie, energiezuinige projecten realiseren en de bewoners uiteindelijk een goede dienst bewijzen.
De factsheet is aanvankelijk gericht op professionele opdrachtgevers, maar zeker interessant voor elke installateur, opdrachtgever of bouwen die zich wil verdiepen in de mogelijkheden.
Hij is in de bijlage hieronder te downloaden.
Op de site van Lenteakkoord zijn ook praktijkvoorbeelden nieuwbouw met warmtepompen gepubliceerd.
geachte lezer,
De warmtepomp is een warmtebron en dient ook als zodanig gezien te worden.
een warmtepomp is een warmtebron met een hoge rendement dan een gasketel.
Waar men vooral op letten moet is:
-De warmtebron niet keizen met alle opslagen en zekerheden dus te groot.
– er achter gebouwde CV installatie goed wordt gedemensioneer
-let vooral op de inregeling
volgens mij was ik nog niet uitgeschreven voor dat het bericht werd verzonden
pomp dimensionering(te grote pomp meer energie gebruik
– pomp niet meer water in de ronte dan nodig is
– zorg voor een maximale temperatuur verschil tussen aanvoer en retour uit de CV installatie hoe lager de retour temperatuur hoe groter het rendement.
– een lage retour temperatuur vindt de warmte pomp lekker, dan kan hij lekker aan het werk.
-om een klein temperatuur verschil te verhogen kost de warmtepomp veel meer moeite. Vergelijk het met een auto die vol gas rijd en toch nog harder wil(moet)
-regel alle groepen appart in op hoeveelheid water aan de hand van retour temperatuur
-neem een goede adviseur in de hand.
Een goede adviseur is minder kostbaar dan een advocaat naderhand.
(verkeerde zuinigheid van opdrachtgevers?)
Wij worden regelmatig bij woonhuis en grote utiliteits installatie gevraagd een te kijken waarom en waardoor —-
Meestal zijn de installatie componenten aanwezig maar—–.
wij maken dan een stappenplan t.b.v. de bestaande installatie en lossen zaken op.
Wij kunnen ondertussen een boek schrijven over installaties waar het misgaat/ging
met vriendelijke groet.
J. Winder Techniek
Jaap
Techniek met een Hoofdletter
Duurzaam en toch comfortabel
Heb twee warmte pompen draaien de eerste werd geinstallerd met grote foute door de installateur en inporteur van alfa de fouten bestond uit vergeten een een filter schoon te maken vergeten om dat er geen glycol in ging om de uitgaande temperatuur bewaking op +4 te zetten in plaats – 15 te laten staan .
Heb in middels een tweede draaien en werkt perfect minder stroom verbruik en gas scheeld ongeveer 25 % minder verbruik met die verstanden heb wel 13400 euro subsidie gehad anders had ik het niet gedaan