fbpx
Bericht

Frequentie-omvormer in pompmotoren

Frequentie-omvormer in pompmotoren

Frequentie-omvormers verlagen het energieverbruik van pompen nog verder doordat het toerental van de motor zich aanpast aan de actuele behoefte.

 

 

Pompfabrikanten zijn volop bezig met toekomstige aanscherpingen van rendementseisen en energieverbruiknormen. Onder meer Grundfos toonde nieuwe techniek op de ISH in Frankfurt, bij haar nieuwe lijn MGE en MLE motoren. Door de geïntegreerde frequentie-omvormers past het toerental van de motor zich aan aan de actuele behoefte. Standaard pompen hebben slechts twee standen: draaien bij volledig toerental, of uit. De energiebesparende frequentie-omvormer wordt geleverd door Siemens.

 

Aanscherping 

Dankzij deze techniek draaien de MGE/MLE motoren volgens de fabrikant, verliezen in de omvormer meegerekend, met een rendement dat al beter is dan het nieuwe IE4 rendementsniveau voor motoren zoals gedefinieerd in de toekomstige norm voor roterende elektrische machines. Het huidige wettelijke kader voor motorrendement in Europa is IE2. In 2015 en 2017 wordt dit binnen Europa verder aangescherpt tot IE3, een kader waar pompfabrikanten nu al op vooruitlopen, onder meer door het toepassen van frequentie-omvormers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.