fbpx
Bericht

Fris binnenklimaat kinderdagverblijf

Fris binnenklimaat kinderdagverblijf

In Leidschenveen wordt een kinderdagverblijf gebouwd dat door een gepatenteerd klimaatsysteem én energiezuinig is én een zeer goed binnenklimaat heeft. Met name dat laatste is goed voor de gezondheid van de kinderen en het personeel. Om dit te realiseren hebben TNO en acht bedrijven de handen ineen geslagen om goede en energiezuinige klimaatconcepten voor kinderdagverblijven te ontwikkelen.

 

 

Het gepatenteerde klimaatsysteem is eerder met groot succes getest bij Villa Knotz in Delft. De resultaten daar logen er niet om, meldt TNO. Het binnenklimaat bij Knotz is meetbaar verbeterd. En dat is goed voor de gezondheid van de kinderen en  het personeel. Door het plaatsen van een kleine, stille ventilator boven het systeemplafond wordt frisse buitenlucht naar binnen gezogen. In het plafond zijn kleine openingen aangebracht die de lucht, in met name de slaapkamers, continu verversen zonder dat dit tocht oplevert. Piet Jacobs, onderzoeker bij TNO, noemt de goede samenwerking van de betrokken bedrijven de belangrijkste succesfactor van deze pilot.

 

Binnenmilieu

Het binnenmilieu in kinderdagverblijven is vaak onder de norm. De situatie is vergelijkbaar met die in scholen waar 80% niet aan de nieuwbouwnormen voldoet. De kwaliteit van de lucht, oververhitting in de zomer en het geluid van installaties of van buiten, zijn hier oorzaken van. Bij kinderdagverblijven zijn met name de ventilatie en de temperatuur in de slaapruimte een probleem. Betere klimaatsystemen zijn daarom gewenst. De nieuwbouw van het kinderdagverblijf van Knotz kinderopvang in Leidschenveen wordt toegerust met een verbeterde versie van het in Delft geteste klimaatconcept. Zowel in het ontwerp van het pand als in de technologie van het klimaatconcept wordt rekening gehouden met de bijzondere eisen voor het binnenklimaat in kinderdagverblijven.

 

Samenwerking

TNO en Knotz kinderopvang werken bij de ontwikkeling samen met architect Mecanoo, adviseur DGMR, elektrotechnisch installateur Reno, leverancier van zonwering Hogenboom, ontwikkelaar van fijnstoffilters Virus Free Air, ventilatiespecialist Bergschenhoek en Make more sense, leverancier van draadloze sensornetwerken, die de werking ook online inzichtelijk zal maken.

 

Meer over deze en andere ventilatieoplossingen in de utiliteit in ons dossier Ventilatie

1 reactie op “Fris binnenklimaat kinderdagverblijf

  1. W. Smits van Oyen schreef:

    In verouderde kinderdagverblijven is meestal geen mechanische ventilatie aanwezig en is men aangewezen op natuurlijke ventilatie, bijv. het openzetten van ramen en luchtroosters.

    Als je streeft naar een gezond binnenklimaat gaat het in eerste instantie om bewust te worden van de luchtkwaliteit gedurende de dag. Deze bewustwording realiseer je door een CO2 indicator te plaatsen. De bewustwording zal leiden tot het tijdig nemen van maatregelen om te voorkomen dat de CO2-concentratie te ver oploopt. Als men is aangewezen op natuurlijke ventilatie is het belangrijk dat je weet wanneer je ramen en luchtroosters moet openzetten. Indien gebruik wordt gemaakt van een mechanisch ventilatiesysteem, dan waarschuwt een CO2 indicator wanneer onderhoud nodig is, zoals het tijdig vervangen van de filters.

    Door bewust te ventileren worden tocht en energieverspilling tot een minimum beperkt. In sommige gevallen zullen aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn om de ventilatiecapaciteit te vergroten.

    Een CO2 indicator van SenseAir kost € 150 ex btw en dat is een relatief geringe investering als je beseft dat het gaat om het verbeteren van de leerprestaties en het voorkomen van gezondheidsklachten en het beperken van het ziekteverzuim. (www.co2indicator.nl)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.