
Corporaties zéggen duurzaamheid en onderhoud belangrijk te vinden, maar laten zich bij ketelvervanging nog vaak sec leiden door aanschafprijzen van cv-ketels. Ketelvervanging blijkt wel de belangrijkste maatregel om het energielabel te vergroten.
USP Marketing en Consultancy onderzocht het beslissingsproces rond ketelvervanging bij 100 corporaties in Nederland. Hieruit blijkt onder meer dat de helft van de corporaties de cv-ketel gaat vervangen wanneer het energielabel verbeterd dient te worden, gevolgd door HR-glas en isolatiemaatregelen,
Prestatiegericht
Het dinsdag gepresenteerde onderzoek laat zien dat meer dan de helft van de corporaties serieus bezig is of gaat met prestatiegericht onderhoud. Dit betekent dat fabrikanten, installatiebedrijven en corporaties inniger en transparanter moeten gaan samenwerken. Wordt vervanging nu nog veel op de (aanbestedings)markt gezet –slechts 35 procent aan vaste partij-, het servicegevoelige onderhoudswerk ligt bij driekwart van de corporaties bij één of meerdere (vaste) partijen, bijna altijd een installatiebedrijf. Dit geldt ook voor storingen.
Verschil
Het onderzoek zegt verder dat 43 procent van de corporaties zich primair te laten leiden door de aanschafprijs, en slechts een kwart op de onderhoudskosten op lange termijn. Niettemin zegt wel bijna iedereen dat energiezuinigheid en onderhoudskosten belangrijk zijn. “Hier is duidelijk een verschil tussen wat men belangrijk vindt, en daadwerkelijk doet”, zegt Reinold de Jager van USP Marketing en Consultancy in zijn interpretatie van de cijfers. Corporaties zouden meer bezig moeten zijn met effectief lange termijn-onderhoud, en dito samenwerkingsvormen.
Nefit
Ketelfabrikant Nefit gaf opdracht voor het onafhankelijke onderzoek naar het besluitvormingsproces bij corporaties. Het bedrijf lanceert op vakbeurs VSK als eerste ketelfabrikant een prestatiegericht concept waarbij de fabrikant aanschaf en onderhoud voor de gehele levensduur van de corporatie-ketels garandeert en voor haar rekening neemt, uiteraard wel gewoon uitgevoerd door de installateur. “Nefit wil hiermee niet meer de concurrentie aangaan op productniveau, maar op contractniveau”, zegt marketing-manager Jan Blom van Nefit. Doorgaans betreft ongeveer tweederde van de totale kosten van de verwarmingsinstallatie het onderhoud, en slechts éénderde aanschaf. Nefit verwacht dat met name het inzichtelijk maken, beheersen en terugdringen van onderhoudskosten de trend gaat worden.Veel fabrikanten hebben nu voor de ‘projectenmarkt’ speciale ketels in het assortiment, die vooral op aanschafprijs met elkaar concurreren.
Reactie
Opinieleider Frank Bijdendijk, oud-bestuurder van Amsterdamse corporatie Het Oosten, verwacht een grotere focus op kostenbeheersing van ketelonderhoud bij corporaties, omdat vervangingen en onderhoud tegenwoordig uit lopende begrotingen moeten worden gefinancierd. Hij dicht de fabrikanten en installatiebedrijven die deze zijde van het installatievak bedienen, grote kansen in dit segment. “Bovendien is de vervangingsmarkt belangrijker geworden door de vraaguitval van (nieuwbouw)koopwoningen.”
Meer hierover én over de VSK in Installatie en Sanitair. Klik hier voor een gratis proefnummer, een abonnement of de jubileumactie.
Weer een insteek met visie, ik had van Nefit (Jan Blom) ook niet anders verwacht. Verplaatsen in de installatie en klant levert een meerwaarde op, het gaat niet alleen om de prijs noch voor de opdrachtgever noch voor de eindgebruiker. Het belangrijkste het helpt de opdrachtgever, de installateur, de fabrikant en uiteindelijk de klant.
Prima initiatief.
Eindelijk is nu de kogel door de kerk,Als je aan kunt tonen dat de ene cv-ketel op 12 jaar bedrag …. kost in het totale reparatie/ onderhoud en de andere zoveel.
dan heb je toch een sterk punt.
Maar dan moet je de ketel ook monteren zoals het hoort,en niet via de oude vr of nog staande rookgas pijp met een slang pas maken plus plakband,verschrikkelijk dat zich een installateur daar in mee kan gaan,met dit weer bevriest de rookgas buiten dicht.
Ik heb eens met een niet bij naam te noemen collega gesproken hierover zijn reactie hierop was,ik moet het personeel ook aan de gang houden,want die van de bouwvereniging is mijn opdrachtgever, mijn antwoord hierop was die heeft er geen verstand van ,mijn reactie hierop was sta je dan ook in voor zulk prutswerk .met vriendelijke groet .H
De analyse van het besluitgedrag van woningcorporaties is vooral ondernemersgedrag. De aanschafd- en exploitatiekosten zijnn dominant bij de besluitvorming. Daarom wordt het van groot belang om duuurzame activiteiten ook te kunnen vertalen in “waarde” van een actie, waardoor duurzaamheid een vanzelfsprekenede activiteit in ook
Mijn eerste reactie even afmaken. Door een verkeerde actie van mij al verzonden.
De “waarde”van duurzaamheid is een zeer berlangrijke factor. De uitdaginfg wordt voor ons allemaal om deze meetbaar en objectiveeetbaar te maken. Dus de “waarde” voor PEOPLE en PLANET mee kunnen nemen in de uiteindelijke afweging en besluitvorming. Geld kan daarvoor een goed MIDDEL zijn, waarmee PROFIT NU als doel minder sterk wordt. Laten we dit soort aanpakken met woningcorporaties proberen te gaan trekken. Want energieneutraal wonen/leven wordt een cruciasle factor voor Een eerste waardemethodiek is al in beeld, wie helpt mee om het verder te ontwikkelen?
er zijn al prachtige voorbeelden van samenwerkingsverbanden die op de “nefit” manier zijn vorm gegeven.
TCO is een onomkoombare verbetering in het huidige proces, zie o.a. http://www.breman.nl/nieuwsitem.html&nid=31
in het verlengde van dit verhaal is het van groot belang dat ook de rookgasafvoertechniek hierin een prominente plek krijgt zodat we ook kunnen komen tot “veilige” vervanging van c.v. toestellen
als laatste hobbel zou ook de verbetering van brandwerendheid in bestaande bouwwerken nog de aandacht moeten krijgen die het volgens bouwbesluit verdient (en dus wordt geeist.
prima artikel installatie.nl
gr. jan mondria