fbpx
Bericht

Gekleurd drinkwater verleden tijd

Gekleurd drinkwater verleden tijd

Het gelige drinkwater in de kop van Overijssel en de Noordoostpolder moet verleden tijd zijn. Met een nieuwe waterzuivering in Sint Jansklooster wordt het leidingwater ontkleurd.

 

Ongeveer 34 duizend huishoudens en bedrijven in de gemeenten Noordoostpolder, Urk, Steenwijkerland en Zwartewaterland krijgen drinkwater uit drinkwaterproductiebedrijf Sint Jansklooster. Jaarlijks wordt hier 5 miljoen m3 grondwater gezuiverd en gedistribueerd. Het water wordt gewonnen uit de bodem in de omgeving van het drinkwaterproductiebedrijf. De bodem in deze gebieden bestaat voor een deel uit veengrond, die humuszuren bevat. Humuszuren zijn onschadelijke organische stoffen, maar ze geven het water wel een gelige tint. De gelige tint valt vooral op in sanitair met witte kleur.

 

Ontkleuring

Vitens heeft een speciale zuiveringsmethode ontwikkeld waarmee de gele tint uit het water kan worden gehaald. Dit proces noemen we ontkleuren.

Voor het ontkleuren van het drinkwater heeft Vitens op het productiebedrijf in Sint Jansklooster 4 grote ketels neergezet. De humuszuren die het water geel kleuren worden samen met andere natuurlijke organische materialen in deze ontkleuringsketels verwijderd door middel van ionenwisseling. Dit gebeurt in een bed van harskorrels waarmee de ketels gevuld zijn. Een bijkomend voordeel is dat het verwijderen van de humuszuren zorgt voor een schoner leidingnet. Er hoeft bijvoorbeeld minder onderhoud te worden uitgevoerd. Op 17 oktober worden de ontkleuringsketels in gebruik genomen. Hierdoor zal de gele kleur geleidelijk uit het drinkwater verdwijnen. De samenstelling van het water verandert niet.

1 reactie op “Gekleurd drinkwater verleden tijd

  1. jan kelder schreef:

    hallo, ik heb met veel interesse UW uitleg betreffende ontkleuring van drinkwater
    gelezen. mijn specifieke vraag aan U is. welk soort hars word hierbij ingezet of zijn
    dit mengbed harsen. kunt U iets aangeven betreffende specificaties en het merk van de hars voor de ontkleuring van drinkwater. of anders een specialist voor deze vraag.
    mijn zoon heeft een installatie bedrijf in vriezenveen (veengebied)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.