fbpx
Bericht
Goed opgeleide technici beste kansen op werk'

Er is een schreeuwend tekort aan goed opgeleide technici, op alle niveaus. Vooral jongeren moeten meer techniek gaan studeren. Daar liggen de beste kansen op werk.

 

 

Dat bepleitte Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, op een symposium bij de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV).

 

Verschil maken

Dat de keuze voor techniek niet aantrekkelijk is, is deels te wijten aan de voorlichting van de overheid. “Nederland was volgens eerdere regeringen zogenaamd een industriële natie, die het zou moeten hebben van handel en dienstverlening. Nee, zeg ik, het zijn juist technisch geschoolde mensen die nu het verschil kunnen maken,” zegt Wientjes in de Telegraaf.

 

Allochtonen

Slechts 20 procent van de studenten in Nederland kiest voor een technische opleiding. In Duitsland is dat aantal met 40 procent veel hoger. Volgens Wientjes zouden ook allochtonen vaker voor een technische opleiding moeten kiezen. In Rotterdam bijvoorbeeld kiest niet eens 5 procent voor deze studierichting. Er zijn kansen genoeg voor technische geschoolde arbeidskrachten volgens Wientjes. Defensie moet bijvoorbeeld bezuinigen. Daardoor kan en moet het bedrijfsleven veel technisch of high-tech werk overnemen. “Maar dan moet er wel voldoende geschikt personeel zijn”, aldus Wientjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.