fbpx
Bericht

Groei vraag naar groene stroom

Huishoudens en bedrijven in Nederland gebruiken steeds meer groene stroom. Dit blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaaroverzicht van CertiQ. Het aantal afgeboekte certificaten dat als bewijs geldt voor het gebruik van groene stroom is het afgelopen jaar met bijna 22% toegenomen. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van meer dan 1,5 miljoen huishoudens.

 

Aan elektriciteit die uit een stopcontact komt, kun je niet zien op welke manier die is geproduceerd. De certificaten die CertiQ, een dochteronderneming van stroomtransporteur TenneT, uitgeeft zijn bedoeld om dit onderscheid te kunnen maken. Certificaten worden uitgegeven voor ieder geproduceerd megawattuur duurzame elektriciteit. In 2011 steeg het aantal afgeboekte certificaten naar 33,5 miljoen. Energieleveranciers en handelaren boeken deze certificaten onder andere af wanneer zij duurzame energie daadwerkelijk leveren aan eindverbruikers, zoals huishoudens en bedrijven. In Nederland werden het afgelopen jaar 11,1 miljoen certificaten aangemaakt, tegen 10,7 miljoen in 2010. Het overgrote deel van de Nederlandse certificaten voor groene elektriciteit komt uit biomassa (6,4  miljoen certificaten) en wind (4,2 miljoen certificaten).

 

Import 

De vraag naar duurzaam geproduceerde elektriciteit overstijgt het aanbod in Nederland. Mede daardoor is ook de import van de certificaten sterk gestegen. Werden in 2010 nog 16 miljoen certificaten voor ^duurzame energie geïmporteerd, in 2011 steeg dit naar ruim 25 miljoen certificaten. Deze geïmporteerde certificaten bestaan voor het overgrote deel uit duurzame elektriciteit uit Noorse waterkrachtcentrales. TenneT is met de Noorse elektriciteitstransporteur Statnett initiatiefnemer en eigenaar van de 580 km lange NorNed kabel, die sinds 2008 Nederland elektrisch verbindt met Noorwegen. Sindsdien wordt de kabel voor een belangrijk deel gebruikt voor de import van duurzame elektriciteit uit waterkracht.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.