fbpx
Bericht

Groei zonnepanelen levert banen op

Groei zonnepanelen levert banen op

De groei van het aantal geinstalleerde zonnepanelen, leidt tot grotere werkgelegenheid in deze sector.

 

 

Dit blijkt uit onlangs in Den Haag gepresenteerde, uitvoerige verkenningen van een groep Nederlandse bedrijven en organisaties, verenigd in het Nationaal Actieplan Zonnestroom, onder leiding van energiekennisbedrijf DNV KEMA (in alfabetische volgorde: Alliander, DNV KEMA, ECN, Fudura – onderdeel van Enexis – Mastervolt, Sun Projects, VDH Solar en Wepro).

 

Banen

Het belang van zonne-energie voor de Nederlandse economie zal de komende decennia aanzienlijk toenemen. In 2020 stijgt het aantal voltijdsbanen in de Nederlandse zonne-energiesector tot circa 10.000 en in 2050 tot ongeveer 40.000. Eind 2012 bedroeg dat aantal circa 1.500. Ook het geinstalleerd vermogen aan zonnestroom zal exponentieel groeien tot minstens 4.000 MW (megawatt) in 2020. Het plaatsingspotentieel voor de lange termijn bedraagt 100.000 MW. Ter vergelijking: een gemiddelde elektriciteitscentrale in Nederland heeft een vermogen van circa 900 MW. Eind 2012 stond in Nederland 260 MW aan zonnestroom geinstalleerd, een verdubbeling ten opzichte van eind 2011.

 

Prijsdaling

De forse groei van zonnestroom is onder meer het gevolg van de sterke prijsdaling van zonnepanelen en het in toenemende mate wegvallen van barrieres voor consumenten om zelf zonnestroom op te wekken. Zo is begin 2013 voor naar schatting 60% van de Nederlandse midden- en kleinbedrijven, waaronder zelfstandigen, het keerpunt bereikt dat het – zonder subsidie – financieel voordeliger is om elektriciteit op te wekken met eigen zonnepanelen dan elektriciteit van een leverancier te betrekken.

 

Actieplan

De sterke toename van zonne-energie in Nederland past bij de trend dat elektriciteit steeds meer decentraal wordt opgewekt, bijvoorbeeld door tuinders of buurtbewoners. Het Nationaal Actieplan Zonnestroom zet zich sinds 2011 in om maatschappelijke barrieres voor zonne-energie weg te nemen. Hierbij wordt onder meer gestreefd naar goede, objectieve en volledige informatievoorziening naar consumenten; het borgen van de kwaliteit van zonne-energie systemen, het ontwikkelen van een stabiele markt en het mede-ontwikkelen van projecten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.