fbpx
Bericht
Gymzalen voorzien van gebouwbeheersysteem

De gemeente Alkmaar heeft voor alle 22 gymnastiekzalen een nieuw gebouwbeheersysteem opgezet en toegepast. Het energieverbruik van de sportcomplexen is na invoering met 15 procent afgenomen. Alkmaar is volop bezig met het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen. Het doel is, om op termijn alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal te maken.

 

 

Het nieuwe systeem werkt met behulp van bewegingsmelders en een pasjessysteem. Bij aankomst in de gymzalen treedt de verwarming en verlichting pas in werking na aanmelding met de pas. Zodra het pand verlaten wordt, gaan automatisch de lichten en de verwarming weer uit. Daarnaast is de verlichting in de gymzalen vervangen voor energiezuinige verlichting.

 

Energiebesparende maatregelen
Alkmaar zet breed in op duurzaamheid. In 2011 werd parkeergarage De Vest verduurzaamd. Door gebruik te maken van energiezuinige verlichting en ventilatie is het energieverbruik er met dertig procent gedaald. Ook werd de verlichting in het Stadhuis vervangen voor energiezuiniger verlichting. Daarnaast zijn alle 180 parkeerautomaten voorzien van zonnecollectoren. Verder is bij de  nieuwe brandweerkazerne warmte-koude opslag toegepast waarbij het parkeerdek wordt gebruikt als grote zonnecollector en vergroot het vermogen van de warmte-koude opslag. De opgevangen extra warmte wordt in de winter gebruikt om het dak vorstvrij te houden en levert in de zomer extra koeling waarmee ook het stadskantoor gekoeld kan worden. Momenteel wordt er onderzocht hoe de Grote Kerk duurzamer gemaakt kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.