fbpx
Bericht

Half Rotterdam op ‘havenwarmte’

Half Rotterdam op 'havenwarmte'

In 2030 moet restwarmte uit de haven de helft van alle woningen en kantoren in Rotterdam verwarmen. Vijftien partijen in de regio Rotterdam hebben deze ambitie uitgesproken. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als bestaande gebouwenvoorraad.

 

 

In het Rotterdamse haven- en industriegebied komt dagelijks veel warmte vrij die direct verloren gaat in de lucht of het water. Tegelijk is in de stad warmte nodig om huizen of kantoren te verwarmen. Dat gaat nu nog vaak via individuele cv-ketels. Naast een warmtevoorziening willen de partners ook een duurzame, collectieve koudevoorziening hebben in de binnenstad. Zo hebben bijvoorbeeld kantoorpanden niet elk een eigen koelinstallatie nodig die veel energie verbruikt. Tegelijk zetten de partners in de stad nog sterker in op betere isolatie, zodat de warmte en koude beter worden binnen gehouden. Zo wil de stad steeds zuiniger omgaan met energie en warmte en bijdragen aan de CO2-reductie.

 

Brede samenwerking

Vijftien partijen ondertekenden de ambitieverklaring: E.ON Benelux, Eneco, Nuon, Stedin, Warmtebedrijf Rotterdam, Havensteder, Woonbron, Marktgroep Duurzaam Ontwikkelen Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, CleanTech Delta, de provincie Zuid-Holland, DCMR Milieudienst Rijnmond, Stichting Warmtenetwerk en – namens de gemeente Rotterdam – wethouders Karakus en Van Huffelen.

 

Leidingnet

Rotterdam werkt al aan een nieuw warmtenet, een 26 kilometer lang tracé van de haven naar de zuidkant van de stad. Dit warmtenet, kosten circa 100 miljoen euro, is een initiatief van het Warmtebedrijf Rotterdam en gaat 50.000 huishoudens aan de zuidkant van de Maasstad voorzien van restwarmte uit het havengebied.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.