fbpx
Bericht

Herfstinspectie dakgoot en regenpijp

Herfstinspectie dakgoot en regenpijp

Installatiebedrijven doen er goed aan consumenten te wijzen op mogelijke schade door verstopte dakgoten en regenpijpen

 

 

Een preventieve inspectie is lonend voordat de herfststormen en hoosbuien er weer aan komen. Woningeigenaren die dit niet doen, lopen de kans dat verstopping leidt tot duizenden euro’s schade. Volgens Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, neemt de financiële schade door verstopte dakgoten de laatste jaren fors toe als gevolg van de toename van extreme buien en onwetendheid bij huizenbezitters. Een inspectie is bovendien een goede kans om als installatiebedrijf een contactmoment te hebben met mogelijk nieuwe opdrachtgevers.

 

Forse schade

Volgens Eric van der Blom, specialist sanitairtechniek bij installateursvereniging Uneto-VNI kan de verstopping van de dakgoot leiden tot forse schade. Van der Blom: ‘Als het flink regent, zorgt de dakgoot ervoor dat het stromende water via de dakgoot en de regenpijp naar de grond wordt geleid. Een dakgoot kan echter veel vuil verzamelen, zoals stof, zand, afval en vogelpoep. Maar de grootste veroorzaker van verstoppingen is groen afval. In het najaar komen veel takjes en vallende bladeren in de dakgoot terecht. Dit is in combinatie met grote hoeveelheden neerslag funest voor de doorstroming van de dakgoot en het afvoersysteem.’

 

Lekkage

Door verstopping van de dakgoot gaat het water zijn eigen weg zoeken en is lekkage volgens Van der Blom onvermijdelijk. ‘De meeste huizenbezitters ondernemen pas actie als het te laat is. De schade kan dan oplopen tot duizenden euro’s.’ Van der Blom adviseert bewoners om dakgoten deze herfst preventief te controleren en schoon te maken. Dat kan veel schade, bijvoorbeeld aan houten vloeren of plafond en muren, voorkomen.

 

Lagere verzekeringspremie

De problematiek wordt onderkend door verzekeringsmaatschappijen. Zij overwegen binnenkort een premiekorting op de verzekering te geven aan huizenbezitters die op tijd preventieve maatregelen nemen.

 

Vijf tips

1. Zorg ervoor dat de dakgoten zijn schoongemaakt en de ‘bladvanger’goed gemonteerd is

2. Controleer de regenpijpen op verstopping

3. Laat de ontlastput schoonmaken

4. Laat de terugstroombeveiliging in de riolering controleren of installeren

5. Komt de tuin bij zware regen regelmatig blank te staan, neem dan contact op met een installateur om de mogelijkheid van extra wateropvang -zogenoemde infiltratie- te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.