fbpx
Bericht
Herintreders oplossing arbeidstekort'

Bedrijven in de bouwbranche verwachten dat het toekomstig tekort aan vakmensen voor een groot deel ingevuld wordt door mensen die nu uit de branche vloeien.

 

 

Daarnaast is de instroom van startende bouwvakkers een oplossing hiervoor. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat is uitgevoerd onder 281 uitvoerende bouwbedrijven. De werkloosheid is volgens het CBS in maart opnieuw hard gestegen, naar 8,1 procent. Vooral de bouwsector verkeert in enorm zwaar weer. Volgens het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) is in 2012 het aantal banen in de bouw met 12.000 gedaald en voor 2013 wordt een forse afname voorzien met 13.000 banen.

 

Herstel in zicht

Volgens de ondervraagde uitvoerende bouwpartijen nadert het dieptepunt op de arbeidsmarkt in de bouw en is het begin van het herstel in zicht: een kleine meerderheid van de uitvoerende bouwprofessionals ziet de economie in de periode 2014-2015 weer aantrekken. Ook het UWV verwacht dat het aantal vacatures in de bouw zal stijgen van 18.000 naar ongeveer 28.500 in de periode van 2014 tot en met 2017. Dit heeft enerzijds te maken met de vergrijzing (uitstroom) en de geringe instroom van jongeren, maar anderzijds is er ook behoefte aan kwalitatief beter vakpersoneel.

 

Handjes

Volgens de uitvoerende bouwwereld zijn het met name de ‘handjes’ waar de bouw een tekort aan zal hebben. Dit tekort kan opgevuld worden door de herinstroom van ervaren uitgestroomde bouwvakkers en door meer instroom van startend bouwpersoneel. De laatste taak is vooral weggelegd voor opleidingsinstituten en kenniscentra in de bouw. Opleidingsinstituten geven aan dat de huidige instroom in de opleidingen momenteel onvoldoende is om te voldoen aan de toekomstige vraag naar personeel. Opvallend is dat bijna één op de vijf uitvoerende bouwprofessionals geen arbeidstekort verwacht. Reden hiervoor is dat de bouw zich volgens hen niet meer zal herstellen tot het niveau van voor 2009. Volgens hen zijn er momenteel genoeg ZZP’ers actief die ook inzetbaar zijn. Daarnaast verwacht men dat de bouwconcepten zullen veranderen, waardoor er onder andere meer prefab gebouwd gaat worden, een bouwmethode waarbij minder vakmanschap nodig zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.