fbpx
Bericht

Hotels laks met legionellaregels

Hotels laks met legionellaregels

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat de tweede helft van dit jaar extra op legionella controleren bij duizend hotels.

 

 

De extra inspecties worden uitgevoerd naast de reguliere controles die worden uitgevoerd door drinkwaterbedrijven. Uit cijfers van de ILT blijkt dat de naleving bij deze groep al een aantal jaren op een onvoldoende niveau blijft, en ook achterblijft bij andere instellingen die volgens de wet aan legionella-zorg moeten doen.

 

Spoelen

Bijna alle hotels, motels en pensions moeten de beschikking hebben over een beheersplan. Maar de uitvoering van het plan blijft vaak achter, constateert de inspectie. Leidingen van onbezette kamers worden niet doorgespoeld, en management heeft de verantwoordelijkheden onvoldoende geregeld. De ILT inspecteert op de aanwezigheid van een risicoanalyse en beheersplan, de uitvoering van eenmalige maatregelen zoals verwijderen van dode leidingen, van periodieke maatregelen zoals spoelen en temperatuur meten, de registratie in het logboek, voldoende monsternames (minimaal twee keer per jaar) en het melden van normoverschrijdingen. Bedrijven die niet op orde zijn, riskeren een last onder dwangsom. Daarbij krijgen ze tijd om een dwangsom te voorkomen door de overtreding op te heffen. Bij herhaalde overtreding krijgen bedrijven een bestuurlijke strafbeschikking opgelegd die kan oplopen tot 2.500 euro per overtreding, tot maximaal 10.000 euro.

1 reactie op “Hotels laks met legionellaregels

  1. Rob Wallenus schreef:

    Waarom geen verplichting opleggen om jaarlijkse inspecties uit te voeren in dit soort gebouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.