fbpx
Bericht

Huishoudboekje’ biedt indicatief energielabel

Huishoudboekje' biedt indicatief energielabel

Woningbezitters kunnen zelf uitrekenen welk energielabel hun huis krijgt. Met Woningdossier.nl heeft ook de installatiebranche een extra hulpmiddel waarmee particulieren beter zijn te overtuigen in nut en noodzaak van energiebesparende maatregelen.

 

Het zogenaamde ‘indicatieve energielabel’ maakt een onderdeel uit van het nieuwe Woningdossier, een digitaal onderhoudsboekje voor de particuliere woning. Dit is een initiatief van Meer met Minder, het energiebesparingsprogramma van bouw/installatiebranche, energebedrijven, overheid en corporaties. Met dit initatief wil Meer met Minder pogen particulieren warm te maken voor het energielabel, dat zoals het er nu naar uitziet in 2013 dwingend zal worden opgelegd bij bestaande woningen die in de verkoop gaan.

 

Onderhoud

Wie zich voor 1 oktober 2011 op www.woningdossier.nl registreert krijgt het normaal vijf euro kostende Woningdossier gratis. Het Woningdossier is een online woninggebonden dossier, waarin automatisch een indicatief Energielabel staat vermeld, als het officiële Energielabel nog niet bekend is. Het is een ‘onderhoudsboekje’ voor het huis waarin bewoners onder andere kunnen bijhouden wat zij doen om hun woning zo energiezuinig mogelijk te maken. 

 

Zonnepanelen

“In het persoonlijke Woningdossier kunnen huiseigenaren bekijken welke energiebesparende maatregelen voor hun woning het meest rendabel zijn”, aldus Chris Bruijnes, directeur van Meer Met Minder. “Er kunnen ook  berekeningen uitgevoerd worden met maatregelpakketten als bijvoorbeeld isolatie, dubbel glas en zonnepanelen. Zo ziet u meteen wat de startsituatie is en wat het te verwachten eindresultaat is van energiebesparende maatregelen. Zowel in de vorm van het verbeterde Energielabel, als de jaarlijkse kosten en besparingen. Op die manier heeft u alle informatie overzichtelijk op een rij en kunt u makkelijk aan de slag. Verder kunt u een eventueel Maatwerkadvies Energiebesparing online inzien, foto’s toevoegen en de door u getroffen maatregelen in het Woningdossier laten registreren. Daarmee heeft de particulier een ‘onderhoudsboekje’ van uw woning dat later bij de verkoop overgedragen kan worden aan de koper.” Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg is gebleken dat energiezuinigere woningen (Energielabel A, B of C) bij verkoop gemiddeld een drie procent hogere waarde hebben en 24 dagen eerder verkocht worden.

 

Indicatief Energielabel

Als er op het adres een Energielabel bekend is in het EPBD-register, dan zijn deze gegevens direct te zien in het Woningdossier. Is er nog geen Energielabel bekend, dan wordt een indicatief Energielabel zichtbaar, dat de woningeigenaar kan actualiseren door enkele woningkenmerken aan te passen. Een uitgebreide test onder 3.000 woningen heeft aangetoond dat het indicatieve Energielabel met actuele woningkenmerken in 85 procent van de gevallen voldoende tot goed overeenkomt met het gecertificeerde Energielabel, dat wil zeggen binnen één of een halve labelstap. 

 

Offertes

Een mooie ‘feature’ van het Woningdossier is dat huiseigenaren vanuit het dossier direct offertes kunnen aanvragen voor een uitgebreid Maatwerkadvies Energiebesparing en energiebesparende maatregelen bij Meer Met Minder-aanbieders. Er zijn inmiddels al zo’n 1.200 van deze Meer Met Minder-aanbieders in Nederland, waarvan een deel ook via het Woningdossier opereert.  

Het normale tarief voor aanschaf van het Woningdossier bedraagt vijf euro, maar de actie van een gratis dossier duurt tot 1 oktober 2011. Het aanvragen van het Woningdossier gaat heel eenvoudig via www.woningdossier.nl

1 reactie op “Huishoudboekje’ biedt indicatief energielabel

  1. J.S.van der Zee schreef:

    Heb op http://www.energieatlas.nl van alles ingevoerd. Wat je ook invoert, met of zonder zonnecellen, zonneboilers, hoogrendementketels, 1-10 bewoners. De uitkomst blijft onveranderd B. Er wordt je aangeraden zonneboiles en zonnecellen op het dak te plaatsen.

    Een andere sitewaar ik via de overheid opkwam werkte preciezer, daarin moest je ook veel nauwkeuriger gegevens invoeren. Blijft B. Ook wordt aangegeven wat je nog kunt doen om te bezuinigen – niets. Ook kun je kijken wat het kost naar A op te waarderen en wat het oplevert.Twee mogelijkheden. Het kost minimaal 3000 tot bijna 5000 Euro en levert me maximaal 131-161 per jaar. Maar omdat ik ver onder het gemiddelde energieverbruik zit, levert mij dit nog veel minder er jaar op. Waarschijnlijk haal ik in 40 jaar de investering er uit.

    Heb in het verleden, voor er energielabels waren iemand van NUON over de vloer gehad die bekeek waar ik kon bezuinigen. Bleek ook toen nergens te zijn. Is nog immer zo.

    Die hele heisa is vooral aardig voor de installatiebedrijven en certificeringsbedrijven. Net als bij de certificeringen in de beveiliging en in de gezondheidszorg vooral een manier om burgers geld uit de zak te kloppen, op een zeer simpele manier. De staat der Nederlanden is er niet voor de burgers, maar voor de markt en de bedrijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.