fbpx
Bericht

Imtech Green Building geopend

Imtech Green Building geopend

Het Imtech Green Building in Eindhoven is officieel geopent. Dit kantoor is objectief gezien één van de meest ‘groene’ gebouwen van Nederland, en herbergt een keur aan duurzame installatietechnieken.

 

In het gebouw wordt de energievraag sterk gereduceerd door beperking van thermische verliezen (isolatie, warmtewerende materialen, optimale ventilatie en hoog rendement warmteterugwinning), slim elektriciteitsgebruik en beperking van drinkwaterverbruik. Daarnaast is maximaal ingezet op duurzame opwekking, onder meer door innovatieve warmte/-koudeopslag met een monobron, gebruik van vrije koeling en gebruik van warmte uit de serverruimte.

 

Warmtepomp

De conventionele opwekking wordt geoptimaliseerd door gebruik van zeer lage temperatuur warmtepompen en duurzame koeling via zeer hoge temperatuur. Tot slot wordt de energievraag teruggedrongen, onder meer met duurzame verlichtingsconcepten. Het resultaat is een verbetering van 45 procent van de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) en CO2-reductie van 40 procent ten opzichte van een conventioneel nieuw kantoor. Dit leidt tot een BREEAM-score van bijna 67% op de BREEAM-NL classificatie van de Dutch Green Building Council. Hiermee behoort dit Imtech Green Building tot de top-3 van groene op BREEAM-basis gerealiseerde gebouwen in Nederland.

 

Duurzaamste kantoor

Het Green Building is het antwoord van technisch dienstverlener Imtech op het dilemma van vele organisaties om een duurzaam maar kostenbewust kantoor tot stand te brengen. Er zijn vele claims rond het zogenaamde ‘duurzaamste kantoor van Nederland’ op de markt aanwezig. Dit geeft onduidelijkheid. Daarom heeft de Dutch Green Building Council sinds kort een eigen, op de Nederlandse markt toegespitst certificaat – de BREEAM-NL classificatie – ontwikkeld, waarvan algemeen verwacht wordt dat het de toekomstige standaard in Nederland gaat worden als het gaat om duurzaam bouwen. Er wordt niet alleen gekeken naar het energieverbruik van een pand, maar ook naar welke materialen zijn gebruikt, hoe die zijn ingekocht, hoe het gebouw tot stand is gekomen en gebruikt wordt, wat de invloed is op de gesteldheid van de werknemers en of de ecologie rondom een pand aan bepaalde eisen voldoet. Imtech is één van de ‘founding fathers’ van de Dutch Green Building Council.

 

BREEAM

Het Imtech Green Building is ontwikkeld als een voorbeeldkantoor. Dat wil zeggen dat voor elk onderdeel van de BREEAM-NL classificatie de afweging is gemaakt tussen (gedeeltelijke) duurzame implementatie en de extra kosten die dit ten opzichte van conventioneel bouwen betekent. Daarom is het Imtech Green Building bewust geen ‘showcase’, maar een modern en efficiënt kantoor met een aantrekkelijke terugverdientijd (gebaseerd op de huidige energieprijzen) van minder dan 5 jaar voor de additioneel gedane duurzame investeringen. Daarna wordt er zelfs ten opzichte van een conventioneel gebouw extra geld bespaard. Duurzaamheid en realisatie van een economisch prima haalbare ‘business case’ zijn in Eindhoven hand in hand gegaan.  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.