fbpx
Bericht

Innovatief koelsysteem voor slachterij

Innovatief koelsysteem voor slachterij

Een kalverslachterij in Nieuwerkerk aan den IJssel heeft het toekomstig verbod op koudemiddel R22 aangegrepen om het koelproces en de installaties met succes te verbeteren. Het hergebruikt bovendien restwarmte uit het koelproces met behulp van een warmtewisselaar.

 

Royal Haskoning heeft kalverslachterij T. Boer & zn in Nieuwerkerk aan den IJssel op verschillende manieren ondersteund bij de invoering van een innovatief en duurzaam koelsysteem. Op advies van Royal Haskoning heeft Boer het toekomstige verbod op het koudemiddel R22  aangegrepen om het koelproces en de installaties met succes te verbeteren.

 

Koudemiddel R22

Kalverslachterij Boer ging begin 2009 op zoek naar een alternatief voor het koudemiddel R22. Het middel tast de ozonlaag aan en levert een grote bijdrage aan het broeikaseffect. Reden voor de Europese Commissie om het middel uit te faseren en vanaf 2015 definitief te verbieden.

Royal Haskoning werd door Boer benaderd om het gehele overgangsproces te begeleiden. Een grote uitdaging omdat het slachtproces ongestoord moest blijven doorlopen. Volgens bedrijfsleider Ton de Jong van Boer waren de meeste bestaande koelinstallaties aan het einde van hun levensduur. “Daarom hebben we meteen gekeken naar mogelijkheden om het koelproces te optimaliseren. Maar eerst hebben we met Royal Haskoning een analyse gemaakt van de voor- en nadelen van alternatieve koudemiddelen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een vernieuwend middel dat het milieu niet belast”, aldus De Jong.

 

Warmtewisselaar

Tegelijkertijd heeft het bedrijf een warmtewisselaar geïnstalleerd, waarmee het warmte uit het koelproces kan hergebruiken.  De Jong: “Ook hebben we voor luchtgekoelde condensors in plaats van watergekoelde koeltorens gekozen. Die zijn weliswaar kostbaarder in aanschaf, maar besparen op termijn wel meer energie. Bovendien maken ze minder geluid. Dat was voor ons van belang omdat we in de buurt van een woonwijk zijn gelegen. Deze aanpak past goed in de duurzame bedrijfsvoering die wij nastreven.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.