fbpx
Bericht
Installateurs meest positief in bouwmalaise

De complete bouwketen verwacht het komende kwartaal een verslechtering van de eigen economische situatie. Enkel installatiebedrijven voorzien een omzetstijging voor hun deel in de bouwkolom.

 

Dit blijkt uit de nieuwste Monitor Bouwketen, die door het Economisch Instituut voor de Bouw is opgesteld, in opdracht van de brancheverenigingen in de bouwketen, BNA, Bouwend Nederland, FOSAG, NLingenieurs en Uneto-VNI. Een half jaar geleden was er nog de hoop dat de conjunctuur zich langzaam zou herstellen. Die verwachting moest plaats maken voor het besef dat de situatie in de bouwketen juist verslechtert.

 

Installatie

Omzetten dalen, orders lopen terug en er is minder werkgelegenheid. De bouwketen is over de volle breedte bepaald niet optimistisch. De situatie verschilt licht per sector. Architecten en ingenieursbureaus hebben beduidend minder werk voor handen, terwijl bij bouwbedrijven en schilders- en onderhoudsbedrijven de werkvoorraad slechts licht geslonken is. Onder installatiebedrijven zijn er nog relatief veel bedrijven die verwachten dat hun omzet de komende tijd zal stijgen. Bij zowel architectenbureaus als ingenieursbureaus verwacht meer dan de helft van de bedrijven een omzetdaling.

 

Werkgelegenheid

Deze ontwikkelingen missen hun uitwerking niet op de werkgelegenheid. Met name architectenbureaus, bouwbedrijven, schilders- en onderhoudsbedrijven verwachten dat ze hun personeelsbestand moeten verkleinen. De bouwketen beslaat circa 5,5% van het BBP en is goed voor 450.000 arbeidsjaren aan werk in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.