fbpx
Bericht

Installateurs vervolgd na CO-vergiftiging

Installateurs vervolgd na CO-vergiftiging

Het Openbaar Ministerie gaat twee installatiebedrijven vervolgen voor hun betrokkenheid bij de koolmonoxidevergiftiging in Meppel.

 

 

In Meppel kwamen op Eerste Kerstdag 2010 twee personen uit Doezum om het leven. Ze waren op dat moment in een flat aan de Thorbeckelaan in Meppel. Het OM vindt dat de wijze van werken van de bedrijven heeft bijgedragen aan het dodelijk ongeval en vervolgt de firma’s (de rechtspersoon) voor dood door schuld, niet individuele medewerkers. De oorzaak van het overlijden is volgens het OM een verkeerd afgestelde CV-ketel en een onjuiste installatie van de rookgasafvoerbuis. Het ene bedrijf heeft de rookgasafvoer aangelegd en het andere bedrijf had dat moeten controleren. De zitting is op 19 februari in Assen, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

8 reacties op “Installateurs vervolgd na CO-vergiftiging

 1. Jan Stapensea schreef:

  Het is niet de eerste maal, dat en dergelijke installatie fout gebeurt en afloopt met de grootst mogelijke tragiek.
  Evenwel zal het nooit de fout van een installateur kunnen zijn.
  Wie is een installateur vandaag aan de dag: een poolse inhuur kracht, die geen nederlandse installatie eisen kan lezen.
  De fout ligt ergens anders natuurlijk: de europeese Gasrichtlijn schrijft voor: een gekeurd toestel mag nooit schadelijk zijn of schade kunnen aanbrengen aan de gebruiker of aan de omgeving van het toestel.
  Is toch duidelijk: het toestel dient veilig te zijn: ook indien het niet correct is ingesteld.
  De keuringseisen voor gasvergruikstoestellen en in het bijzonder voor HR-toestel, zijn onvolledig en onjuist.
  De keuringseisen laten een hiaat zien, juist op het punt waarbij het hier om gaat: terug stromen van rookgassen , verzadigd met CO, in de opstellingsruimte: al was het een toestel met een ouderwetse trekonderbreker.
  Conclusie: niet de installateur moet voor de rechtbank, maar de keuringseisen dienen getoests te worden bv. middels een risicoanalyse (FMEA).
  Iedere technische medwerkwer van een CV-ketelfabrikant weet van dit hiaat, maar om wille van de ketelfabrikanten wordt niet verder gesleuteld aan de keuringseisen.
  Wat triest

 2. Pim schreef:

  Deze reactie laat precies zien dat certificeren in Nederland niet mogelijk is. De Nederlander vind altijd wel een ander die de oorzaak is maar zelf is hij dat nooit.
  Dit ongeval ken ik niet, maar ik weet dat bij een gesloten toestel de rookgas en de luchttoevoer gasdicht moet zijn. Daardoor kan er onmogelijk CO in de ruimte komen. De echte CV-INSTALLATEUR controleerd zijn installatie en waarop hij moet aansluiten.
  Verantwoording heb je en die neem je. Het is voor je veiligheid en voor anderen. VR. gr.

 3. frits Rademakers schreef:

  Nu blijkt dat het belangrijk is dat er vakmensen aan toestellen en gasinstallatie sleutelen mensen met een vakdiploma maar dat was niet nodig volgens minister Brinkman , laten we die meneer vervolgen, daar ligt de fout bij de overheid! Overheid of de zakkenvullers van nederland, Hogen heren met bestuurs wetenschap op zak en geen maar dan ook geen enkele affiniteit met de bevolking ( de jan lul ) in hun ogen. In de ons omringende landen Belgie Duitsland daar hoeft niemand het in zijn hooft te halen aan installatie te sleutelen en te instaleren zonder de nodige vak diploma s het is er zelfs strafbaar, maar hier nee niet nodig idereen moet kunnen ondernemen.

   

  <<Deel reactie verwijderd door redactie, omdat het naast niet inhoudelijk ook nog eens beledigend was. Gelieve met het verstand te reageren.>>

 4. Wilbert Konings schreef:

  In reactie op Jan: je opmerkingen raken kant noch wal. Een toestel wordt bij de keuringsinstantie gekeurd samen met de installatievoorschriften, bij deze keuring kan nooit de garantie afgegeven worden dat het toestel na installatie veilig functioneert. Er zal altijd gecontroleerd moeten worden of het toestel juist afgesteld is en correct aangesloten met de juiste materialen. Een fout is zo gemaakt (ondeskundigheid) met rampzalige gevolgen van dien.

 5. Maurice Schouten schreef:

  ik ben het eens met Frits VAKMANSCHAP is noodzakelijk voor de
  veiligheid en een bijkomend punt is dat er dan ook weer gezonden prijzen zullen ontstaan.
  De gaserkend bedrijven laten vervallen is een ongelovelijke stomme fout geweest en moet helaas op deze wijze worden geconstateerd hopelijk grijp de overheid in en hoeven er niet meer mensen voor beeld te zijn.

 6. Fred schreef:

  Reactie op Jan,

  Wat een onzin is hier opgeschreven en ik krijg het idee dat je totaal niet weet waar je over praat. Het gaat hier over mensen die zijn overleden na het verkeerd monteren van een rookgasafvoer. Dit is dus duidelijk onkunde en niet weerlegt kan worden naar een andere partij. Dit geeft maar weer eens aan dat we af moeten van een vrije markt en er heel snel vakbekwaamheidseisen voor installatiemonteurs moeten worden ingesteld. Het kan toch niet zo zijn dat een of andere niet nederlands lezend persoon zo maar wat kan aanklooien en zich dan beroept op de europese gasrichtlijn.
  DE OVERHEID MOET HIER INGRIJPEN. ZOLANG ZIJ DAT NIET DOEN IS DE OVERHEID MEDE VERANTWOORDELIJK.

 7. clsryder schreef:

  Wat een bij elkaar gelulde onzin al deze reacties we leven in een land waar de particulier gewoon naar de warmteservice rijd en een ketel met spullen koopt om een paar euro’s te bespaaren en zelf plaatst.
  Het geval in meppel is door een groot installatiebedrijf gemaakt niet door een beunhaas nu wordt de rechtspersoon aangeklaagd terwijl hij het niet eens gemaakt heeft(wel verantwoordelijk is)
  en de betrefende monteurs gewoon aan het werk zijn.
  Vakdiploma’s zeker nodig maar niet alleen vanwege deze gebeurtenis

 8. peter schreef:

  reactie op mailtje jan
  Sorry maar wat een onzin hoe weet jij dat er een pool aan het werk is geweest.Het kan ook een goed opgelijde monteur van nederlandse afkomst zijn geweest die in de fout is gegaan.
  Het probleem zit vaak in het materiaal wat hij moet gebruiken.
  Lang leven de kunstof buizen
  Zelfde kleur rookgas afvoer en lucht toevoer WIT is toch leuk voor het oog.
  Hierdoor is een fout ook door een vakman/vrouw snel gemaakt
  Vedder als je niet weet wat de exacte fout is lijkt mij het op de plaats dat je iets netter reageert

  peter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.