fbpx
Bericht
Installatiefabrikant versterkt focus op zorgbouw

Fabrikanten van installatieproducten gaan zich de komende jaren meer richten op ziekenhuizen en zorggebouwen. In het scholenbouwsegment daarentegen zien zij daarentegen weinig brood, ondanks kansen op de renovatiemarkt. Dit blijkt uit onderzoek van BouwKennis.

 

Aan fabrikanten is de stelling voorgelegd ‘Op welke gebouwtypen gaat u zich de komende jaren meer richten’. Geheel volgens verwachting noemt 53% ziekenhuizen en zorggebouwen. Gezien de vergrijzing zal de vraag naar zorgdiensten de komende jaren fors toenemen en het aantal ziekenhuizen en verpleeghuizen flink moeten groeien. Dat voornamelijk fabrikanten van installatieproducten (63%) brood zien in het zorgbouwsegment, wordt verklaard door de steeds hogere installatiequote in zorggebouwen. De zorg wordt, onder meer in de hand gewerkt door privatisering, complexer en gespecialiseerder. Bundeling van specialismen zal leiden tot een vraag naar technisch hoogwaardige oplossingen.

Op de tweede plek staat de bouw van scholen. Hier zegt 42% zich meer op te gaan richten. Dit ondanks het feit de budgetten onder druk staan door de bezuinigingen en niet bepaald rooskleurige vooruitzichten op demografische gronden. Het aantal leerlingen neemt naar verwachting af. Bovendien is de fusiegolf uit de jaren ’90 grotendeels achter de rug. De nieuwbouwverwachtingen zijn dus getemperd.

 

Renovatiekansen scholen
Tegelijkertijd liggen er wel kansen in het renovatiesegment, omdat een groot deel van de bestaande scholen stamt uit de jaren ’70. Verbeterpunten zijn er legio: het binnenklimaat is vaak slecht, de indeling ongeschikt en de panden sluiten niet meer aan bij de moderne, IT-gestuurde maatschappij. De helft van de fabrikanten van ruwbouwproducten geeft aan zich meer op het scholensegment te storten. Fabrikanten van installatieproducten zeggen opvallend genoeg zich minder dan gemiddeld (34%) op scholen zeggen te richten. Dat terwijl voor deze groep grote kansen liggen op het gebied van binnenklimaat, modernisering van ICT en verduurzaming, aldus Bouwkennis.

Van de fabrikanten van installatieproducten zegt 17% zich verder de komende jaren meer richten op hallen en loodsen. Dit valt samen met de groeiende behoefte aan goede opslagplekken voor de logistiek doordat consumenten in groten getale thuiswinkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.