fbpx
Bericht

Invoering BIM versnellen

Invoering BIM versnellen

Een grootschalig onderzoek van de Bouwinformatieraad (BIR) en het Innovatieplatform ICT in de Bouw (IIP Bouw) moet de invoering van het Bouwinformatiemodel (BIM) versnellen.

 

 

BIM is de merknaam voor een digitaal driedimensionaal gebouwmodel waarin alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces zijn geïntegreerd en waarmee door alle betrokken partijen in dat proces wordt gewerkt. Dit betekent dat architecten, aannemers en installateurs op een nieuwe manier met elkaar moeten samenwerken.

 

Onderzoek

De BIR en IIP Bouw gaan onderzoek doen naar het belang van waarden bij het werken met BIM. Er is al veel bekend over de technische mogelijkheden en voordelen van BIM, maar toch is deze nieuwe manier van werken nog geen gemeengoed. Het onderzoek richt zich daarom op de persoonlijke waarden bij het implementeren van BIM. Deze waarden, zoals integriteit, flexibiliteit en creativiteit, zijn belangrijk in het dagelijks handelen van mensen in organisaties.

 

Op basis van de uitkomsten gaat de BIR een plan opstellen om de invoering van BIM in de bouwsector te versnellen. Het onderzoek is gisteren gestart en kan ingevuld worden op de site van BIM Waardenonderzoek. De uitslag wordt eind 2013 verwacht.

1 reactie op “Invoering BIM versnellen

  1. Frans Ubels schreef:

    Momenteel ben ik, deels uit nieuwsgierigheid en deel beroepshalve, begonnen met het mij zelf trainen in Revit en dus ook het BIM gebruik. Wat mij het meest opvalt is de 2-deling in de BIM content. Of de aanbieder wil zich grof laten betalen, of de aanbieder is het vooral te doen om e-mail en postadressen te verzamelen. Eindeloos opgeven van namen, applicaties, aantal collega’s etc. Uiteindelijk is het meeste waar je naar zoekt wel te vinden maar je moet over een Job’s geduld bezitten om het op de PC te krijgen. Kennelijk is het bij veel leveranciers nog niet doorgedrongen dat het vlot beschikbaar stellen van CAD data klanten trekt. Het in moeten vullen van allerlei gegevens om vervolgens pas iets te zien te krijgen stoot klanten af.
    Stel je voor dat ik ieder dag als ik bij AH of Jumbo mijn inkopen wil doen eerst al mijn gegevns bij de eur moet invullen en dan pas kan zien wat er in de winkel ligt? Dan loop ik toch bij buurman LIDL naar binnen waar ik wel direct mijn inkoppen kan doen.
    BIM is zonder meer een zeer waardevol stuk gereedschap maar maak het alstublieft beter toegankelijk. Overigens heb ik nog een poging gedaan om her BIM Waardenonderzoek in te vullen. Zoals gebruikelijk weer een hoop onzinnig geneuzel over van alles behalve BIM. Of ik mogelijk wel in de bouw werk, wie mijn vrienden zijn etc. Kan me niet aan de indruk onttreken dat het weer een onderzoek is met als uitkomst een gewenste conclusie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.