fbpx
Bericht

Inzameling lampen ‘zorgwekkend’

Inzameling lampen 'zorgwekkend'

De installatiebranche laat de inzameling van lampen en verlichtingsarmaturen voor recycling links liggen. Stichting LightRec zamelde in 2011 meer in dan eerdere jaren, maar mist de bulk uit het professionele circuit.

 

In Nederland werd het afgelopen jaar 3.440 ton aan lampen en verlichtingsarmaturen ingeleverd, een stijging van 22% ten opzichte van 2010. Stichting LightRec, namens de producenten opdrachtgever voor de inzameling van energiezuinige lampen, is tevreden over de behaalde resultaten. Het stagnerende inzamelingspercentage onder professionele gebruikers is voor de Stichting wel verontrustend.

 

Wecycle

LightRec investeerde de afgelopen jaren middels haar uitvoeringsorganisatie Wecycle fors in voorlichting over de inzameling van energiezuinige lampen. Wecycle is in opdracht van LightRec verantwoordelijk voor de daadwerkelijke inzameling en recycling van de lampen en armaturen. De stijging van de inzamelingscijfers voor armaturen is goeddeels te danken aan de armaturen die terugkomen via ingeleverd bruin- en witgoed. In 2011 werd in totaal 1.687 ton aan armaturen ingeleverd, 545 ton meer dan het jaar ervoor. Na een stagnatie in 2009 en 2010 zit de inzameling van tl-buizen nu weer in de lift en groeide het ingezamelde volume met 5% naar 1.173 ton.

 

Installatiebranche

De professionele gebruikersmarkt LightRec zorgen baren. Ongeveer 80% van de in te zamelen lampen en armaturen moet uit het professionele circuit komen, zo blijkt uit eerder onderzoek door Möbius. Vooral de installatiebranche is hierin een zorgenkindje: De branche levert nog veel minder lampen en armaturen in dan op grond van de verkoopcijfers mag worden aangenomen. De stichting stelt dit jaar een onderzoek in om te achterhalen hoe de inzameling van lampen en armaturen in dit segment verbeterd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.