
De komende jaren komen jaarlijks 150 installatiebedrijven in de etalage te staan. Het aanbod is veel groter dan de vraag. Veel bedrijven zijn door gebrekkige voorbereiding niet verkoopklaar.
Het groeiende aanbod van te overnemen installatiebedrijven komt vooral omdat de ‘babyboom’-generatie de leeftijd bereikt waarop overdracht aan de orde komt. Binnen de familiesfeer is steeds minder animo om familiebedrijven voort te zetten. Driekwart van de overdragers is ouder dan 50 jaar, zo werd bekend op een drukbezochte workshop Bedrijfsopvolging, die Uneto-VNI hield in Burgers’ Zoo. De branchevereniging start met een serie informatiebijeenkomsten rond dit onderwerp. Ook lanceert het in samenwerking met MKB Adviseurs de website www.installlatiebedrijvenbeurs.nl , waar vraag en aanbod van installatiebedrijven aan elkaar gelinkt kunnen worden.
Slechte voorbereiding
Volgens adviseur Gé van Gelder van MKB Adviseurs schuift de gemiddelde ondernemer de beslissing te verkopen (te ver) voor zich uit, en zoekt hij niet vroeg genoeg professionele begeleiding. “De gemiddelde voorbereidingstijd bedraagt toch zo’n 5 à 6 jaar.” Normaal gesproken geschiedt een overname door familie, eigen personeel of een externe partij. Fusies en overnames door externen geschieden veelal vanuit strategisch motief; een conceptuele gedachte, bouwbedrijven die totaalaanbieder willen worden, collega-installateurs met groei-ambitie of bedrijven die hun marktaandeel willen vergroten. Een deel van de overnames heeft een financieel motief. De koper is in dat geval een investeerder die binnen enkele jaren zijn investering ten gelde wil maken.
Financiering
Het financieren van een overname is een grote bottleneck, zo bleek uit de workshop. Banken zijn niet scheutig met leningen, en bovendien zijn de economische vooruitzichten onzeker. Bovendien blijkt er veel onduidelijkheid te zijn over de waardebepaling van een bedrijf
De grootste knelpunten en valkuilen zijn hier te lezen.
Lees ook een blog over dit overwerp.