fbpx
Bericht

Justitie opent jacht op koperdieven

Justitie opent jacht op koperdieven

Justitie wil de illegale handel in (gestolen) koper bemoeilijken door per 1 januari 2013 een legitimatieplicht voor de handel in te voeren. Tegelijk start een campagne.

 

 

De legitimatieplicht is bedoeld om de verkoop van gestolen koper moeilijker te maken. De campagne richt zich op metaalopkopers en aanbieders van koper. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie verzorgde de aftrap van de campagne bij een metaalrecyclingbedrijf in Nootdorp door het gieten van een koperen plaatje met het logo van de campagne Pas Op Koper.

 

 

Legitimatieplicht

Per 1 januari 2013 moet elke aanbieder van koper en koperlegeringen die contant uitbetaald wil worden zich legitimeren. Dit betekent dat op- kopers hun klant moeten vragen om een geldig identiteitsbewijs en een aantal gegevens over de aankoop, de klant en diens identiteitsbewijs moeten registreren. Zo wordt het voor koperdieven moeilijker om hun gestolen waar aan te bieden en zijn zij gemakkelijker op te sporen door de politie.

 

Handhaving

Nu al zijn metaalopkopers wettelijk verplicht elke aankoop te registreren. Dit betekent dat ze het volgnummer, de datum van aankoop, de omschrijving van het aangekochte goed, de koopprijs en de naam en adres van de aanbieder in hun administratie moe- ten opnemen. Per 1 januari 2013 komt daar in geval van contante betaling van koper, koperkabel en koperlegeringen het nummer en type identiteitsbewijs van de aanbieder bij. Een team van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en de politie zullen onaangekondigd bij metaalopkopers langs gaan om te controleren of voldaan wordt aan de legitimatieplicht bij contante inkoop. Wanneer dat niet het geval is, kunnen de controleurs een boete opleggen.

 

Synthetisch DNA

ProRail, TenneT, het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie, het Openbaar Ministerie en de Metaal Recycling Federatie hebben in het kader van het convenant Actie Koperslag diverse maatregelen getroffen, met name tegen koperdiefstal die gevaarzetting kan veroorzaken. Het gaat onder meer om de inzet van flexibele politieteams, het gebruik van synthetisch DNA en een hogere strafeis tegen koperdieven door het Openbaar Ministerie. De invoering van de legitimatieplicht is een van de maatregelen die met de partners is genomen om koperdiefstal aan te pakken.

 

Schade door diefstal

Het maandgemiddelde van koperdiefstallen met gevaarzetting is op en bij het spoor in het eerste half jaar van 2012 gedaald met 14% ten opzichte van het eerste half jaar van 2011 (van 43 naar 37 per maand). Bij het elektriciteitsnet is het maandgemiddelde van het aantal koperdiefstallen met gevaarzetting in het eerste half jaar van 2012 gelijk gebleven ten opzichte van het eerste half jaar van 2011 (5 per maand). Er zijn in 2012 tot en met oktober 24 verdachten van koperdiefstal met gevaarzetting bij het spoor en het elektriciteitsnet aangehouden.

1 reactie op “Justitie opent jacht op koperdieven

  1. clsryder schreef:

    Leuk hoor dat registreren en legitimeren kan de belastingdienst ook even de aanslag in orde maken.
    weg vakantiegeld als zelfstandig ondernemer bedankt koperdieven !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.