fbpx
Bericht
Kabinet kiest voor groei duurzaamheid'

Installateurskoepel Uneto-VNI reageert positief op de ambities in het regeerakkoord met betrekking tot duurzaamheid en energiebesparing.

 

“Dit kabinet kiest voor duurzame groei en dat is belangrijk voor het bedrijfsleven”, zegt Uneto-VNI voorzitter Marcel Engels in een reactie op het regeerakkoord. Tegelijkertijd constateert hij dat vooralsnog de concrete uitwerking en budget om de ambities te verwezenlijken, ontbreken.

 

Langjarig energieakkoord

Engels vindt het een belangrijk signaal dat het kabinet streeft naar 16% duurzame energie in 2020 en een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Engels: “Om dat te bereiken, moet er nu echt een langjarig energieakkoord komen dat kamerbrede steun heeft.’ Hij verwacht dat zo’n akkoord er in deze kabinetsperiode ook komt.”

 

Energiebesparingsfonds

De voorman van de installateursvereniging is teleurgesteld over het schrappen van het revolverend fonds voor energiebesparing, dat nog in het Lente-akkoord was opgenomen. “Dat is een gemiste kans. Financiering is bij veel burgers een knelpunt. Dankzij een fonds met gunstige rente hadden wij 1 miljoen huizen energiezuinig kunnen maken.”

 

Green Deals

Positiever is Engels over de plannen rond de Green Deals. ‘Het kabinet komt met nieuwe Deals om bestaande woningen te verduurzamen. Daarnaast heeft het nieuwe kabinet de ambitie om onder andere kantoren en scholen energiezuiniger te maken. Aan deze Green Deals kan en wil de installatiebranche graag een bijdrage leveren.’ Ook de verruiming van de SDE+ regeling mag rekenen op steun vanuit Uneto-VNI. De installateursvereniging mist in het Regeerakkoord een verwijzing naar het energielabel als belangrijk instrument om energiebesparing te stimuleren.

 

Woningmarkt

De afspraken die het nieuwe kabinet maakt rond de hypotheekrenteaftrek geven volgens Uneto-VNI de langverwachte duidelijkheid voor de woningmarkt. Engels: “Dit geeft het consumentenvertrouwen hopelijk een duwtje in de goede richting. Meer beweging op de woningmarkt is voor de installatiebranche van groot belang: niet alleen komt er weer werk los in de nieuwbouw, maar elke verhuizing brengt ook renovatiewerkzaamheden met zich mee.” Het kabinet ook nadrukkelijk naar de mogelijkheden om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Volgens Engels kan techniek daarbij helpen. “De technische oplossingen zijn beschikbaar, wij gaan graag met het nieuwe kabinet in gesprek om de mogelijkheden die er zijn ook te gaan benutten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.