fbpx
Bericht

Kamer verwerpt verplichting energielabel

Kamer verwerpt verplichting energielabel

Een huis kan voorlopig nog verkocht worden zonder energielabel. De Tweede Kamer stemde een voorstel tot verplichting weg.

 

 

Als koper en verkoper met elkaar overeenkomen dat een label overbodig is, kan een transactie gewoon doorgaan. Nederland voldoet hiermee niet aan de Europese richtlijnen en riskeert een miljoenenboete. Hiervoor waarschuwde de Europese Commissie al eerder.

 

Gemiste kans 

Installateursvereniging Uneto-VNI reageert teleurgesteld en spreekt van een gemiste kans. Volgens voorzitter Marcel Engels legt de Tweede Kamer onnodig de nadruk op de kosten van het label, terwijl deze op zeer korte termijn terug te verdienen zijn. Bovendien zouden kopers recht moeten hebben op inzicht in de energieprestatie van een woning. Engels: “De kosten van het afgeven van een energielabel zijn minimaal als je die vergelijkt met de besparing dankzij een lagere energierekening. Bovendien is er nog een ander voordeel: woningen met een energielabel worden sneller verkocht en brengen meer op dan woningen zonder label.” Invoering van een verplicht energielabel zou een stimulans kunnen geven aan de verduurzaming van de bestaande woningbouw.

 

Boete

Volgens Uneto-VNI kunnen van de boete op jaarbasis duizenden woningen energiezuinig worden gemaakt. Minister Stef Blok van Wonen wil met Brussel in overleg over de ontstane situatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.