fbpx
Bericht

Kennis zonne-energie installateur vergroten

Kennis zonne-energie installateur vergroten

Om de kennis van installateurs en bouwers te vergroten rond het installeren van zonne-energie, verschijnt een handboek en cursustraject over deze techniek. Het aandeel van zonne-energie in installatietechniek is namelijk groeiende.

 

De kennisinstrumenten zijn antwoorden op vraag uit de markt. Uit praktijk blijkt dat de kennis van veel bedrijven nog ondermaats is. Dit terwijl er steeds vaker projecten met zonnewarmte en zonnestroom worden gerealiseerd. Het beschikbare aanbod aan kennis is nog weinig gestructureerd, zo concludeerde branchevereniging Uneto-VNI eerder al. Bovendien blijkt dit een vakgebied zijn waar installatietechnische en bouwkundige elementen elkander kruisen. In samenwerking met OTIB, AgentschapNL, SBR en Holland Solar is een Masterplan gemaakt, met het handboek en de cursussen als gevolg.

 

Cursus

Het handboek vormt de basis voor nieuwe opleidingen, grotendeels gefinancierd door OTIB en AgentschapNL en opgezet door BDA Dak- en Gevelopleidingen en adviesorganisatie DWA. Er komen zes cursussen die modulair op elkaar zijn afgestemd. De eerste drie, respectievelijk basiscursus zonne-energie, verdiepingscursus zonnestroom en verdiepingscursus zonnewarmte, zijn vooral bedoeld voor directie, projectleiders en andere kaderfunctionarissen. De andere drie zijn bestemd voor de werkvloer: het installeren van zonne-energie, zonnewarmte en de bouwkundige montage van systemen op het dak. De meeste cursussen zullen meerdere dagen duren.

 

Paul Verkaik van BDA Dak- en gevelopleidingen: “Als BDA zullen we de cursussen aanbieden vanuit ons pand in Gorinchem, voor andere regio’s is het de bedoeling dat bijvoorbeeld ROC’s ermee aan de slag gaan. Deze introducties zullen de komende twee, drie jaar z’n beslag krijgen. In het kielzog zal worden gewerkt aan erkenningsregelingen, gedragen vanuit Holland Solar.”

 

Centrosolar levert het lichtgewicht montagesysteem Ceniq aan het opleidingsinstituut. Verkaik: “We zijn erg tevreden met dit montagesysteem, omdat het zeer geschikt is voor lichtgewicht daken. Dit type daken vormt een apart thema binnen de opleiding.”

5 reacties op “Kennis zonne-energie installateur vergroten

 1. R.J. Vooijs schreef:

  Geachte ,

  Graag meer info inzake basis cursus Zonne energie etc

  In afwachting van Uw reactie met vr gr Reinoud. J. Vooijs

 2. Nienhuys / Sjoerd schreef:

  Bij wie en wanneer zijn de handboeken beschikbaar?

 3. R van Melick schreef:

  Geachte dame/heer,

  Wanneer komen de handboeken beschikbaar en waar zujn deze te bestellen?

  M.v.g. R van Melick

 4. Ares Appelman schreef:

  Geachte, wil graag weten of deze cursusboeken al beschikbaar zijn en wanneer de cursus en op welke plaatsen deze plaatsvinden voor zowel direktie als monteursopleidingen, graag hierop uw reactie.
  Met vriendelijke Groet, Ares Appelman

 5. henk bekx schreef:

  ik zou graag meer informatie willen over de cursussen zonne energie en waar zijn de handboeken te bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.