fbpx
Bericht
Kunststof gasleiding vóór meter ter discussie

Het gebruik en de eigenschappen van kunststof leidingen vóór de gasmeter staan ter discussie. Aanleiding is een evaluatierapport van een woningbrand in een meterkast in Maassluis.

 

 

In augustus ontstond brand in de meterkast van twee woningen in Maassluis vanwege een mankement aan de aardlekschakelaar. De brand kon zich aanzienlijk uitbreiden omdat de gasleiding die voor de gasmeter zit, smolt. Volgens de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, dat de brand onderzocht, staat dit incident niet op zich.

 

Leidingwerk

De escalatie van de brand was volgens het onderzoeksrapport mogelijk doordat kunststof leidingen, sinds 2001 ter vervanging van koper volop toegepast in nieuwbouw en bij gasleidingrenovatie, vóór de gasmeter niet extra brandwerend of warmte-isolerend hoeven te zijn. De meterkast wordt niet als gebruiksruimte van de woning beschouwd, waardoor voor het leidingwerk tot de gasmeter dezelfde brandwerende normen gelden als bijvoorbeeld ondergrondse leidingen. De Veiligheidsregio pleit ervoor om woningen waar deze leidingen zijn toegepast extra te beschermen. In het rapport, hier in te zien, staat dat de meterkast, door het toenemend gebruik van elektronica, door de regelgeving een zwakke plek vormt in de brandveiligheid van de woning. In totaal zouden honderdduizenden woningen zijn uitgerust met de PE-binnenleidingen.

 

Netbeheerder

Het rapport is opgestuurd naar de NEN-commissie en netbeheerders. Ben Ale, hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft, zegt dat de gewraakte leidingen voor de meter zo snel mogelijk moeten worden voorzien van een beschermende laag: ”Er had nooit mogen worden toegestaan dat de leidingen in de meterkast niet beschermd hoeven te worden.” Branche-organisatie Uneto-VNI laat in een reactie weten dat dit onderwerp met hoge prioriteit op de agenda komt van de NEN-gasnormcommissie. Gezien de relatie met de groepenkast wordt daarbij ook de normcommissie NEN 1010 betrokken. Ook netbeheerder Stedin, verantwoordelijk voor de gasleidingen vóór de meter in Maassluis, heeft de NEN- gascommissie ingeschakeld.

 

Binnenhuis leidingen

Uneto-VNI benadrukt dat voor gasleidingen achter de meter wel strengere veiligheidseisen gelden. “Elke gasleiding hier is voorzien van een gasgebrekbeveiliging die ervoor zorgt dat bij het wegvallen van gasdruk het gas niet verder de woning in wordt geleid. Leveranciers van kunststof gasleidingen schrijven bij de toepassing van hun systemen een zogenoemde gasstroombeveiligingsschakelaar voor in hun installatievoorschriften. Deze schakelaar zorgt ervoor dat de gastoevoer wordt gestopt na het lek raken van een gasleiding, bijvoorbeeld door brand.”

 

Een nieuwsitem van RTV Rijnmond na de brand

 

 

7 reacties op “Kunststof gasleiding vóór meter ter discussie

  1. Bert schreef:

    de NPR 3378 zegt duidelijk dat een gas binnenleiding deugdelijk beschermd moet worden tegen brand, voor zover ik weet is dat niet alleen in de meterkast maar geldt dit voor de hele installatie.

    In gevallen waar kunststof leidingen worden toegepast is het ook verplicht een gas stroming schakelaar te plaatsen, welke blokkeert indien een leiding barst, scheurt of door brand beschadigd.

    Buiten mijn erkende collega’s waarvan sommige het helaas allemaal niet zo heel nauw nemen, vind ik het eigenlijk diep en diep triest dat een ieder tegenwoordig maar aan klooit, of je nu timmerman bent , een handige Nico zo een stukkie gasleiding van die plastic pijp maken we allemaal geen punt bij ….. materialen zijn te kust en te keur overal te koop, dus waarom ook niet he, klant weet toch het verschil niet tussen Bob de Bouwer en een Erkend installateur.

    dus volgens mij is er maar één remedie en dat is terug naar strenge keuringen door bijvoorbeeld de overheid.

  2. Dennis schreef:

    Helemaal met Bert eens,

    Wat is de norm en voor wie is deze van toepassing?
    Bij wie ligt de schuld cq verantwoording? Wie heeft deze normering vrij gegeven?
    Juist…..de overheid!!!
    Dus knutselt elke eppo er lkkr op raak.
    Aanpakken die beunhazerij van de overheden!!!!
    Mijn opleidingen ten spijt

  3. d.a.van der weide schreef:

    ik verbaas me helemaal over de lakse houding van de overheid,elke brand cq ongeval,is er een te veel!! we met ze,n Allen dokken voor de klussers,en dat niet alleen voor de gasinstalatie.s maar ook voor de electra en vooral de waterleidingen.hoe vaak draaid de verzekering niet op voor de gevolgen van onkundig werk door niet vak bekwame personen,enwie zijn de dupe de andere premie betalende nederlanders.
    we moeten terug door verplicht het installatie werk uit te laten voeren door erkende installateurs,en niet de werkgever moet vak diploma ,s bezitten,ook het in de praktijk uitvoerende personeel,net als in amerika,een van weinige goede regels van amerika.
    vergeet niet dat zuiver drinkwater de eerste levens behoefte is,dus ministerie van volksgezondheid werk aan de winkel.
    kortom ik sluit me verder aan bij de voorgaande mailers.

  4. Hans schreef:

    Laten we niet de wereld omdraaien. Tuurlijk is er een punt, betreffende kunststof gasleidingen voor de meter.
    Maar laten we beginnen om de meterkast, de meterkast te zijn. Dus geen opslagplek voor allerlei handen huisraad, zoals ik met grote regelmaat konstateer. Ik zeg hier wel wat van, naar een vaak ontwetende klant.
    Ook met regelmaat kom ik meterkasten tegen, welke zo’n beetje zijn omgebouwd tot een server-ruimte van formaat.
    Dus laten we eerst deze zooiuit de meterkast weren.

  5. Charlie schreef:

    Helemaal mee eens dat we betere controles moeten hebben en elke brand, ongeluk enz enz is er één te veel, maar laten we nou niet meteen weer doorslaan de andere kant op als er tien keer wat (fout)
    gaat op de honderduizend keer moeten we niet meteen weer rare sprongen maken om die tien keer te willen voorkomen want die tien keer blijft toch wel gebeuren.

    En ik denk ook eerst hoe heeft het kunnen gebeuren dat er vonken in de meterkast ontstaan zijn er hier ook niet regels voor zoals vroeger voor de meterkasten bakeliet werd gebruikt wat echt niet brande na een paar vonken en de oude smeltveiligheid die gewoon doorbrande en het was over

    En inderdaad ik kom ook regelmatig meter(opslag)kasten tegen of ketels die zijn weggestopt achter oude matrassen of vuilniszakken vol oude kleding LEVENSGEVAARLIJK
    vaak weten mensen het niet of denken er niet bij na.

    Maar maak het probleem niet groter dan het is

  6. Bert schreef:

    Ik heb het idee dat sommige mensen echt niet weten waar we het over hebben, we draaien niet de wereld om of maken het probleem erger dan het is, ik krijg wel het idee dat sommige mensen zich dan persoonlijk aangesproken voelen, (geen erkenning soms ….. ?)

    Ten eerste hebben we het hier niet over gasleidingen voor de meter, maar na de meter (ook al zou dat wat uitmaken) , maar waar ik me over verbaas is dat er gelukkig nog steeds zo weinig ongelukken gebeuren, en dan heb ik het niet over een huis en tuin installatie, want bleef het daar nog maar bij, want Hobby bob wordt steeds handiger en stort zich natuurlijk ook op het grote werk.

    Vorige week nog in een bedrijfspand geweest waar in de kelder van het 7 etages tellende kantoorgebouw een nieuw ketelhuis is gemaakt door een aardig in elkaar geknutselde cascade opstelling met een totaal opgesteld vermogen van meer dan 500 kw, deze opstelling had hier in deze vorm echt nooit en te nimmer mogen komen.

    Alle vormen van enige wet en regelgeving zijn hier overtreden zodat er bij een eventuele gasexplosie zoveel schade aan de gebouw-constructie bestaat dat de gevolgen niet te overzien zijn, echter de onwetende 200 mensen die hier werken hebben gelukkig echt geen idee hoor, alleen maar lovende woorden over de klussenier zulke gezellige en aardige mensen helemaal TOP hoor …….ja en dat de installatie niet helemaal geweldig functioneert … maar daar hebben we u bedrijf gelukkig voor ?

    Dus tsjah wat is overdrijven of de wereld omdraaien …., het gaat toch nog steeds goed allemaal dus ……

    Dit is maar één van de voorbeelden die wij dagelijks zien en meemaken, dus het valt allemaal gelukkig heel erg mee hoor.

  7. J.J.GROOTENDORST schreef:

    een goed ontwerp moet fouten van gebruikers kunnen overleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.