fbpx
Bericht

Kvk-heffing voor ondernemers verdwijnt

Kvk-heffing voor ondernemers verdwijnt

Een voordeeltje voor bedrijven. De jaarlijkse Kamer van Koophandel-heffing voor ondernemers verdwijnt vanaf 2013. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

 

Ondernemers met een eenmanszaak betalen nu jaarlijks gemiddeld ruim 40 euro, grotere bedrijven betalen ongeveer drie keer zo veel. In totaal gaat het elk jaar om ruim 160 miljoen euro dat het bedrijfsleven op tafel legt.Eerder maakte minister Verhagen al bekend dat de heffing in 2012 tien procent lager wordt. Vanaf 1 januari 2013 verdwijnt de heffing helemaal. Hierdoor hoeven er niet langer 2,2 miljoen acceptgiro’s verstuurd te worden, wat vijf miljoen euro per jaar scheelt. Bovendien hoeven ondernemers niets meer in te vullen en terug te sturen. Dat scheelt twaalf miljoen euro aan administratieve lasten.

 

Effectiever

Minister Maxime Verhagen wil door de maatregel bedrijven meer ruimte geven om echt te ondernemen, staat in een verklaring van het ministerie.

“De ondersteuning voor ondernemers moet effectiever en goedkoper. Dat betekent betere en gerichte service zonder dat ondernemers daarvoor ieder jaar een acceptgiro krijgen.” Eonomische Zaken overlegde voor het besluit met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland en de Kamers van Koophandel.

 

Reorganisatie

Het afschaffen van de heffing is onderdeel van de modernisering van de KvK. De twaalf regionale KvK’s worden ondergebracht in één organisatie: het Ondernemersplein. Ook innovatieplatform Syntens – een organisatie die innovatie in het MKB stimuleert – gaat hier in op. Het Ondernemersplein zal via de begroting van EL&I worden betaald.Ondernemers kunnen straks bij het Ondernemersplein terecht voor al hun overheidszaken: informatie en advies, aanvragen van subsidies, BTW-nummers en inschrijving in het handelsregister. In oktober stuurt minister Verhagen een uitgewerkt plan voor het Ondernemersplein naar de Tweede Kamer.

 

Notariële acte

Eerder al schrapte Verhagen de notariële acte voor de oprichting van een bv. Ondernemers die een besloten vennootschap oprichten, hoeven niet meer langs de notaris. Dit voordeel kan tot 1000 euro opleveren. Eerder moesten startende bv’ers aan een aantal eisen voldoen, zoals de notariële akte en een startkapitaal van 18.000 euro. Laatstgenoemde verplichting werd eerder dit jaar al afgeschaft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.