fbpx
Bericht
Kwaliteit zonnepanelen scherper controleren'

De overheid zou de kwaliteit van zonnepanelen scherper moeten controleren.

 

 

Dat meldt brancheorganisatie Uneto-VNI in een reactie op de onrust die vorige week ontstond na berichten over het mogelijk brandgevaar bij een enkel merk zonnepanelen. Tevens bracht Kiwa eigen onderzoekcijfers naar buiten over de kwaliteit van zonnepanelen; bijna de helft van de panelen zou haar rendement op de totale levensduur niet halen.

 

Controle

Uneto-VNI pleit ervoor dat de overheid zich actiever gaat bezighouden met de controle op de kwaliteit van zonnepanelen en de elektrische systemen die daaraan gekoppeld zijn. Voorzitter Titia Siertsema “Er bestaat geen enkele onduidelijkheid over de technische normen waaraan zonnepanelen moeten voldoen, maar de handhaving is onvoldoende. Daardoor hebben we nu in enkele gevallen te maken met zonnepanelen die niet op de markt hadden mogen komen.” Volgens Uneto-VNI moet de Voedsel- en Warenautoriteit de controles op zonnepanelen gaat verscherpen.

 

Economie

Volgens de installateurskoepel is het belangrijk voor zowel milieu als economie dat het vertrouwen van de consument in zonne-energie geen deuk oploopt. Sinds enkele jaren bestaat er een opleiding voor installateurs op het gebied van zonne-energie, met een landelijk erkend examen. Installateurs die het examen met goed gevolg afleggen, krijgen sinds kort een officiële erkenning als zonne-energie-installateur.

 

‘Onderzoek’

Onder meer Uneto-VNI zet vraagtekens bij de achtergronden en opzet van het Kiwa-onderzoek. Bij navraag is onder meer gebleken dat er geen onderzoeksrapport beschikbaar is. Bovendien biedt Kiwa sinds kort een eigen, commerciële erkenningsregeling aan voor installateurs van zonnepanelen. Met die regeling doorkruist Kiwa een evenwichtig proces dat de installatiebranche samen met de overheid en leveranciers van zonnepanelen enkele jaren geleden heeft ingezet, aldus de branchevereniging.

 

 

2 reacties op “Kwaliteit zonnepanelen scherper controleren’

 1. Meartech schreef:

  Er is toch al een keurmerk voor zonnepanelen?
  Wij zijn importeur van Italiaanse zonnepanelen die bij de top 3 van de wereld zitten.
  Deze zijn voorzien van alle Europese keurmerken zoals de TÜV.
  Het lijkt mij beter om als er één Europa moet zijn, er ook één Europese keuringsinstituut moet zijn en niet een instituut die zo maar wat roept om er zelf beter van te worden.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin ter Veld
  Meartech

 2. solar schreef:

  En de pot verwijt hier de ketel!
  Zo pretendeerd uneto een cursus erkenning deskundige zonnepanelen waar op de cursus nen1010 vraagstukken onbeantwoord blijven.
  Zo loopt kiwa al een zonnelichtjaar achter mbt testen en beoordelingen van panelen en omvormers.
  Zo is photon afhankelijk van haar duitse sponsoren en manipuleert de buitenlandse (chinese) testresultaten van panelen en omvormers.
  De cirkel is weer rond! Consumenten de dupe. Installaties voldoen in veel gevallen niet aan nen1010. Krijg je binnenbrandjes. Praatjesmakers en geldwolven lopen weer binnen. Fabrieken gaan failliet. Subsidie verstrekt op basis van lucht en dus niet echt duurzaam te noemen!!
  En dan roept er weer iemand dat er een keurmerk moet komen!!!???
  Wat nou….kwaliteit/terugverdientijd???
  Zakken vullen en zo snel mogelijk!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.