fbpx
Bericht

Legionella in Friese gymzalen

Legionella in Friese gymzalen

In de douches van de gymzalen van Winsum en Mantgum is bij een jaarlijkse controle de ^legionellabacterie ontdekt. De douches zijn meteen buiten gebruik gesteld.

 

 

Beide getroffen gymzalen beschikken over een systeem dat, ter voorkoming van de legionellabacterie, eens per week water van 80°C door de buizen spuit om ze schoon te spoelen. Daarnaast worden de leidingen eens per jaar gecontroleerd door installatiebedrijven. Hoe het kan dat er toch legionellabacteriën zijn aangetroffen, wordt nu door de installatiebedrijven onderzocht in samenwerking met een bedrijf gespecialiseerd in legionellapreventie. Verder onderzoeken zij hoe een nieuwe legionellabesmetting in de toekomst uitgesloten kan worden.

 

Legionellabacteriën kunnen de veteranenziekte veroorzaken. Besmetting vindt plaats door het inademen van de bacterie in waterdamp; het drinken van water vormt geen risico. De incubatietijd varieert van twee tot tien dagen en de eerste verschijnselen zijn snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts. De ziekte kan ernstige gevolgen hebben, maar is bij een snelle diagnose goed te behandelen.

 

De gemeente roept een ieder op die in de gymzalen van Winsum of Mantgum gedoucht heeft en koorts en /of luchtwegklachten heeft, zich te melden bij de huisarts. Ook mensen die twijfelen worden verzocht zich te melden bij de huisarts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.