fbpx
Bericht

Leidingen doorspoelen na vakantie

Leidingen doorspoelen na vakantie

Alle koud- en warmwaterkranen bij thuiskomst een minuut open zetten. Uneto-VNI komt met het jaarlijkse bericht voor de terugkerende vakantiegangers.

 

 

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt, kunnen legionella veroorzaken omdat water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie, zo waarschuwt de branchevereniging. Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. Jaarlijks zijn er een paar honderd meldingen van legionellabesmetting, maar aangenomen wordt dat het aantal besmettingen in werkelijkheid veel groter is. Uneto-VNI raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang te openen. Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt.

Tips om legionellabesmetting te voorkomen
– Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang.
– Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
– Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.
– Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.  

4 reacties op “Leidingen doorspoelen na vakantie

 1. F. Bieri schreef:

  Ik ben geen roepende meer in de woestijn.
  De wakkerste krant van Nederland herhaald mijn oproep die ik vorig jaar gedaan hebt (op 24aug2011) in die zelfde krant. Nu is er weer media aandacht voor legionella besmetting bij thuiskomst na de vakantie. Warm- en koud waterleidingen goed doorspoelen is het devies.

  Als water in leidingen langer dan één a twee weken stilstaat.
  Geldt het bovenstaand devies altijd vooral in huizen waar de waterleidingen en cv leidingen in het beton gestort zijn. Bij veel gebouwen is dit het geval.

  Een niet te onderschatte gevaar zijn de watergekoelde koeltorens.
  Goed technische onderhoud aan installaties en een strikte legionella beheers programma is essentieel om legionella uitbraken door koeltorens te voorkomen.
  Zie ook:
  http://www.technolab.nl/nl/onderzoek/legionella?gclid=CL2ArYPN7rECFdKBfAodOSgAGw

  Asbest is niet best, fijnstof is niet fijn en balansventilatie niet inbalans.

  De installatie branche heeft nog heel wat goed te maken met het milieu.
  (Vooral het binnen milieu voor wat betreft het Sick Building Syndroom S.B.S.)

  Met vriendelijke groet,

  Franklin Bieri
  06 – 8335 1218
  CleanTech 2.0

 2. Mark Polman schreef:

  Goede tip, vooral bij ouderen die vaak heel karig met water omspringen en minder vaak douchen kan dit fataal zijn!

  Gisteren bij iemand de inboedel uit huis gehaald omdat persoon in verpleeghuis is opgenomen. Huis heeft half jaar leeg gestaan maar door de warmte is het waterslot in toilet, douche en keuken verdampt. Hierdoor de rioolmot via riool in huis gekregen.
  Advies: laat iemand, die op je huis past, regelmatig de kranen en toilet doorspoelen!

 3. Holland building schreef:

  EINDELIJK!!!

  Het is ook onbegrijpelijk dat dit nu pas zo bekend gemaakt wordt.

  Water verliest gewoon kwaliteit als het zo lang stil staat. Dat is geen rocket science maar niemand die er bij stil staat.

  Wij helpen u graag verder.

  Groet,
  http://Www.hollandbuilding.nl

 4. Franklin Bieri schreef:

  Even een reactie hetgeen Marc Polman opmerkte:

  Gisteren bij iemand de inboedel uit huis gehaald omdat persoon in verpleeghuis is opgenomen. Huis heeft half jaar leeg gestaan maar door de warmte is het waterslot in toilet, douche en keuken verdampt. Hierdoor de rioolmot via riool in huis gekregen.

  Men kan dit voorkomen door olijfolie in de afvoerputje (douche), afvoer gootsteen en eventueel afvoer afwas- en wasmachine en toilet te doen. Dit is natuur zuivere olie en afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu.

  Meestal wordt de wasmachine aansluiting op zolder vergeten die niet meer gebruikt wordt of nooit is gebruikt. Deze leiding regelmatig doorspoelen is een vereiste om een legionella besmetting te voorkomen. Deze wateraansluiting nooit laten of afdoppen (anders kan de leiding naar zolder nooit meer gespoeld worden) of de gehele waterleiding verwijderen. Dode leiding stukken moeten te allen tijde vermeden worden. En is dat niet mogelijk dan mag de afgedopte leiding niet langer zijn dan 5x de inwendige diameter.

  Een legionella test kit voor snelle uitslag (binnen ca. 50minuten) is: Leqipid.

  Legionella teskits Legipid® Bioalarm Legionella test kit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.