fbpx
Bericht

Leidingen van aardappelzetmeel

Leidingen van aardappelzetmeel

Bouwbedrijf Heijmans gaat aardappelzetmeel gebruiken voor tijdelijke buizen en pijpen op bouwplaatsen. Leidingproducent Wavin is betrokken bij de innovatie.

 

 

Dit vertelt accountmanager projectlogistiek Jaspers Sluis op de site van Heijmans. Heijmans realiseert en onderhoudt zelf zijn bouwplaatsen en legt daar tijdelijke nutsvoorzieningen aan. Vaak worden deze in een sleuf onder de grond gelegd en blijven ze daar na het einde van de bouw liggen. Dit is niet alleen kapitaalvernietiging maar ook milieubelastend. Daarom laat Heijmans beschermbuizen voor kabels en leidingen maken van aardappelzetmeel. Het zetmeel wordt gewonnen uit vocht dat achterblijft op de messen van patat- en chipsfabrieken. Dit aardappelzetmeel wordt vervolgens verwerkt tot biologisch afbreekbare kunststof ‘biobuizen’. De nutsvoorzieningen kunnen door de buizen getrokken worden en zijn later weer gemakkelijk te verwijderen. De biobuizen blijven liggen en vergaan na verloop van tijd.

 

Productie

Heijmans zocht voor het realiseren van de buizen de samenwerking met Wavin, leverancier van kunststof leidingsystemen en Rodenburg Biopolymers, een bedrijf dat van aardappelvocht een kunststof vervangers maakt. Eind 2012 lukte het voor het eerst een biobuis te produceren. Er is nu een buis van 80 meter lang ingegraven bij een project in Kaatsheuvel om de buis te testen op houdbaarheid. Heijmans verwacht dat de levensduur van de buizen ongeveer 5 jaar is, lang genoeg voor de looptijd van een groot bouwproject. Momenteel wordt onderzoch in hoeverre de biobuis commercieel te exploiteren is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.