fbpx
Bericht

Levensloopgeschikte woning broodnodig’

Levensloopgeschikte woning broodnodig'

Negentig procent van de ouderen wil zo lang mogelijk op zichzelf blijven wonen. Bij ongewijzigd beleid wordt het levensloopgeschikt maken van een half miljoen woningen niet gehaald, zo blijkt uit onderzoek.

 

De zorgkosten zullen daardoor onnodig exploderen, zegt onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van Wel Thuis, een samenwerkingsverband van onder andere de zorgbranche, overheid, woningcorporaties en de installatiesector dat initiatieven ontplooit om ouderen langer zelfstandig te laten wonen. Hierbij valt te denken aan gebouwendomotica en aangepast sanitair.       

 

Wel Thuis 

Volgens Samenwerkingsverband Wel Thuis is het levensloopgeschikt maken van bestaande woningen de belangrijkste oplossing om de oplopende zorgkosten in de hand te houden en zelfs terug te dringen. Eric Borggreve, voorzitter van het samenwerkingsverband: “Langer zelfstandig wonen heeft belangrijke voordelen: de levenskwaliteit van ouderen neemt toe, schaars zorgpersoneel kan efficiënter worden ingezet en de vraag naar dure intramurale zorg neemt af. Voor de meest bescheiden vorm van begeleid of beschut wonen geldt al snel een tarief van € 75,- per dag. Dat betekent dat een investering in de woning binnen een half jaar kan worden terugverdiend.”

 

Geringe kosten

Volgens de initiatiefnemers van het samenwerkingsverband Wel Thuis is het mogelijk om met veelal eenvoudige technische maatregelen en tegen geringe kosten woningen levensloopgeschikt te maken. Daarvoor is samen met kennisinstituut TNO een beslissingsmodel ontwikkeld, dat is toegepast in een voorbeeldwoning in Delft. Dit model zorgt ervoor dat alle betrokken partijen -woningbouwvereniging, zorginstelling, bouwbedrijf en installateur- efficiënt alle stappen kunnen doorlopen. Borggreve: ‘Het model is succesvol toegepast in de voorbeeldwoning Wel Thuis in Delft. Het is nu zaak om het levensloopgeschikt en duurzaam maken van woningen grootschalig te gaan aanpakken.’

 

Voorbeeldwoning

De voorbeeldwoning in Delft is nog tot half december geopend voor bezoekers. Sinds de opening van de voorbeeldwoning hebben meer dan 1.000 belangstellenden de woning bezocht. Alle informatie over het levensloopgeschikt maken van woningen en het stappenplan is gebundeld op de website www.welthuis.net.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.