
Huishoudens die op een duurzame manier zelf voorzien in hun energielevering, zouden vrijgesteld moeten worden van belastingen die gelden voor de openbare energievoorziening.
Op deze manier kan het lokaal opwekken van duurzame energie, door midden van wind, zon, biomassa of gebruik van restwarmte, worden gestimuleerd. Dit schrijft een maatschappijbrede alliantie van organisaties als gezamenlijke reactie op de visie decentrale duurzame energievoorziening aan de Minister van Economische Zaken. De Tweede Kamer heeft heeft zich eerder al uitgesproken voor een stimulering van lokaal opgewekte duurzame energie.
Besparing
Decentrale duurzame energie betekent dat op wijk, straat of individueel niveau voorzien wordt in duurzaam opgewekte verwarming, koude, elektriciteit en/of groen gas. Dit betekent dat flink bespaart kan worden op fossiele brandstoffen, de energiedistributie, en dat bijvoorbeeld lokale afvalstromen aangewend kunnen worden voor lokale energievoorziening. Ook wordt gesteld dat decentrale duurzame energieopwekking banen oplevert.
Betaalbaar
Door de belastingvrijstelling, zo stelt de alliantie, blijft de energievoorziening betaalbaar en betrouwbaar en zorgt het voor positieve lokale sociaal economische effecten. Momenteel voert de VNG een studie uit naar de omvang van deze effecten. Vrijwel alle politieke partijen vragen in hun verkiezingsprogramma’s aandacht voor het opwekken van eigen energie. Een alliantie van partijen uit de samenleving, waaronder branche-organisatie Uneto-VNI, Duurzame Energie Koepel, Aedes en VNG, en Vereniging Eigen Huis wil de politiek daarbij helpen. Daarvoor is een breed ondersteunde visie opgesteld.
Wetten
De alliantie roept het demissionaire kabinet en de nieuwe Tweede Kamer op om vaart te maken. “Decentraal duurzaam heeft de toekomst. Steeds meer burgers en bedrijven kiezen ervoor om zelf én samen energie op te wekken. Wetten en regels staan hen daarbij in de weg.” Naast de belastingaanpassing zouden ook wetten op het gebied van energielevering hiervoor aangepast dienen te worden.
Alliantie
Ondertekenaars van de brief zijn Natuur en Milieufederaties, Vereniging Eigen Huis, HIER Klimaatcampagne, Nederlandse Woonbond, Federatie Vereniging e-Decentraal, VNG, Klimaatverbond, Bestuurdersnetwerk Duurzaamheid, Aedes vereniging van woningcorporaties, LTO Nederland, Natuur en Milieu, en de Greentech Alliantie: Uneto-VNI, Duurzame Energie Koepel, FME-CWM.
De volledige brief is hieronder te lezen.