fbpx
Bericht

Machinegebouw rioolzuivering ontploft

Machinegebouw rioolzuivering ontploft

Een explosie heeft zondag een machinegebouw van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in het Overijsselse Raalte vernietigd.

 

 

Door de ontploffing lag het zuiveringsproces rond het gebouw lange tijd stil. Het Waterschap Groot Salland heeft zondag een aantal hoofdrioolgemalen in de gemeente zijn stilgezet, waardoor kon er geen vies water meer naar de zuivering stromen.

 

Kort voor de ontploffing werd een melding van een gaslek in het gebouw. Voordat inspecteurs ter plaatse waren, explodeerde het gebouw al. Brokstukken en puin liggen tot ver in de omgeving van de rwzi. Er zijn door de brandweer geen verontrustende waarden gemeten, wel is er stankoverlast in de omgeving die maandag weer langzaam aan het verdwijnen is. Bewoners kunnen gewoon gebruik maken van hun toilet, zo benadrukt Waterschap Groot Salland. Het waterkwaliteitszorgbedrijf KIWA heeft maandag opdracht gekregen om te onderzoeken waardoor het gebouw zondagmorgen kon exploderen.

 

Geen gevolgen

De explosie heeft geen gevolgen voor de drinkwatervoorziening. Een deel is maandag weer in gebruik genomen. De riolering kan gewoon gebruikt worden, ook nu de rioolwaterzuivering niet werkt. Op drie plekken gaan vrachtwagens de riolering leegzuigen om te voorkomen dat rioolwater in het oppervlaktewater terechtkomt.

Op de rwzi in Raalte wordt per uur gemiddeld 275.000 liter afvalwater uit acht dorpen geloosd. De rioolpijpen hebben op dit moment volgens het schap voldoende buffercapaciteit om dit vuile water op te vangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.