fbpx
Bericht

Meer kansen MKB bij aanbestedingen’

Meer kansen MKB bij aanbestedingen'

De nieuwe Aanbestedingswet biedt MKB-installateurs meer mogelijkheden bij overheidsaanbestedingen. Branche-organisatie Uneto-VNI reageert dan ook tevreden op het Tweede Kamer-besluit.

 

Volgens de brancheorganisatie voor installateurs levert de nieuwe wet MKB-ondernemers in de toekomst een betere kans bij overheidsaanbestedingen. Ook wordt het stellen van onredelijke contractvoorwaarden en disproportionele eisen aan banden gelegd; een veel gehoorde klacht uit het MKB-bedrijf waardoor zij niet mee kunnen doen bij bijvoorbeeld lokale aanbestedingen.

 

Aanbestedingswet

De wet moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld. De belangrijkste verandering ten opzichte van de huidige Aanbestedingswet is dat opdrachten nu vaker worden opgedeeld in percelen, terwijl voorheen opdrachten juist regelmatig werden geclusterd. De verandering moet zorgen voor kleinere en meer overzichtelijke aanbestedingen. Hierdoor maken kleinere installateurs een grotere kans om een aanbesteding binnen te halen.

Clusteren mag alleen nog als er een goede reden voor is en er expliciet rekening wordt gehouden met de belangen van MKB-ers. Met deze wijziging geeft de nieuwe wet kleine ondernemers meer kansen op opdrachten vanuit de overheid. Bovendien voorkomt de nieuwe regel dat onnodig zware eisen gesteld worden aan bedrijven die een opdracht willen bemachtigen.

 

Proportionaliteit

Niet alleen op het stellen van geschiktheidseisen en gunningscriteria, maar bijvoorbeeld ook op de keuze van de aanbestedingswijze, de omvang van opdrachten en de gehanteerde contractvoorwaarden. Alle deze aspecten zijn vastgelegd in de Gids proportionaliteit, die is opgesteld door vertegenwoordigers van aanbestedende diensten en marktpartijen. De gids bevat ook een aantal concrete aanbevelingen. Met de nieuwe wet zal de gids verplicht moeten worden nageleefd door aanbesteders. 

Goedkoopste
De nieuwe wet bepaalt verder dat aanbestedingen in beginsel moeten worden gegund op basis van het criterium van de economisch meest voordelige inschrijving. Van het criterium van de laagste prijs mag alleen gebruikt worden gemaakt wanneer de aanbesteder kan motiveren waarom dat in het concrete geval gewenst is. Volgens UNETO-VNI geeft deze aanpassing meer ruimte aan de markt om met innovatieve oplossingen te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.