fbpx
Bericht
Meer politieke steun fonds energiebesparing

Regeringspartij PvdA wil werk maken van het benodigde startkapitaal voor een Nationaal Fonds Energiebesparing.

 

 

De PvdA wil 200 miljoen reserveren om werkgelegenheid in de bouw en energie-efficiëntie  van woningen te stimuleren. Dit zei de PvdA-leider in het tv-programma ‘Jinek op Zondag. De steun van Samsom vergroot het draagvlak voor stimulering van de bouwsector.

 

Samsom vond het raar dat regeringspartijen en oppositie het op dit front nog niet met elkaar eens zijn. “We moeten ervoor zorgen dat we het deze maand voor elkaar krijgen.” Vorige maand lanceerden marktpartijen en onder meer branchevereniging Uneto-VNI een plan voor een Nationaal Fonds Energiebesparing. Hiervoor werd een haalbaarheidstudie aangeboden aan minister Blok.

 

Brede steun

In oktober presenteerde GroenLinks samen met CDA, D66 en ChristenUnie een aantal subamendementen op het herfstakkoord van PvdA en VVD. Eén van deze voorstellen was het energiebesparingsfonds. Dit amendement haalde in december geen meerderheid in de Tweede Kamer, maar GroenLinks pakt deze handschoen nu graag weer op.

 

Werkgelegenheid

Met behulp van een revolverend energiebesparingfonds kunnen zo’n 921.000 woningen rendabel energiezuiniger worden gemaakt, door investeringsdrempels voor woningeigenaren weg te nemen via een nieuw leenstelsel. Dat biedt bovendien circa 15.000 manjaren aan hoogwaardige werkgelegenheid in de bouw-, installatie- en technologiesector. Wel is overheidsparticipatie essentieel om tegen aanvaardbare rentes kapitaal aan te kunnen trekken. Uneto-VNI voorzitter Titia Siertsema zegt in een interview in vakblad Installatie en Sanitair dat een startkapitaal van 200 miljoen uit de Rijksbegroting noodzakelijk is.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.