
Het gerenoveerde hoofdkantoor van APG in Heerlen is toegevoegd aan het rijtje gebouwen dat gebruik gaat maken van mijnwater voor koeling.
Vanaf 2013 gaat de financieel dienstverlener over op deze duurzame energiebron. Warmte heeft het kantoor niet nodig omdat het eigen datacentrum voldoende warmte produceert om het gebouw te verwarmen. Er blijft zelfs warmte over en die wordt straks geleverd aan de mijnwaterinstallatie om zo andere klanten van warmte te kunnen voorzien. Omdat het gebouw uit 1972 stamt, wordt het kantoor in een klap één van Nederlands duurzaamste bestaande gebouwen.
Principe
Bij het principe van mijnwaterverwarming wordt warmte en koude onttrokken aan het mijnwater in het voormalige mijnbouwgebied bij Heerlen. Het warme water wordt opgepompt uit 700 meter diepte en heeft een bruikbare temperatuur van 28 °C. Warmtewisselaars dragen de warmte vervolgens over aan lagetemperatuursystemen. Water uit oude mijngangen wordt ook al gebruikt om woningen in Heerlerheide te verwarmen en te koelen. Begin 2009 is er de eerste mijnwaterenergiecentrale ter wereld geopend.
Meer mijn
Ook het Arcuscollege in Heelen gaat zijn nieuwbouw verwarmen en koelen met gebruik van mijnwater, en wil daarmee de uittstoot van CO2 met bijna de helft beperken, in vergelijking met een normale verwarming en koelsysteem. Arcus bouwt de komende jaren een nieuw scholencomplex op Nieuw Eyckholt.
De school heeft een contract gesloten met het door de gemeente opgericht bedrijf dat warm mijnwater oppompt in Heerlen. Eerder werd ook de nieuwbouw van het CBS aangesloten op het mijnwater-net.