fbpx
Bericht

Miljoenen voor meer jonge technici

Miljoenen voor meer jonge technici

De installatiebranche moet gaan profiteren van het deze week afgesloten Techniekpact, dat moet leiden tot meer technici in het bedrijfsleven.

 

 

Het Techniekpact heeft als doel meer jongeren enthousiast te maken voor een loopbaan in de techniek, en dus ook in de installatiebranche, waar een nijpend tekort aan vaklieden dreigt. “Het negatieve imago dat techniek vaak nog heeft, is volstrekt achterhaald”, aldus Hans Biesheuvel van MKB-Nederland. Het pact, een samenwerking tussen werkgevers, werknemers en onderwijsorganisaties, werd in december vorig jaar al aangekondigd en bestaat uit 22 afspraken. Bernard Wientjes, voorman van VNO-NCW, verwacht grote tekorten aan vaklui, vooral wanneer de economie weer aan gaat trekken.

 

Afspraken

Zo is er onder meer afgesproken geld vrij te maken (100 miljoen euro) om de technische kennis van docenten te vergroten. Ook wordt techniek een verplicht vak op de onderwijsopleiding Pabo. Voor om- en bijscholing van werknemers en werkzoekenden komt in 2014 en 2015 per jaar 300 miljoen euro vrij. Ook wordt er op basischolen in 2020 structureel wetenschap en techniek aangeboden, en wordt er in diverse regio’s een op de techniek gefocuste mavo opgericht: de Techmavo. Ook komen er elk jaar 1000 beurzen voor techniekstudenten om ze te binden aan het bedrijfsleven. Daarnaast komt er een investeringsfonds om techniek in het hoger onderwijs te stimuleren. Werkgevers en vakbonden gaan samen zij-instroom in techniek bevorderen. Ook wordt het voor werklozen makkelijker om zich met behoud van WW-uitkering om te scholen naar een baan in de techniek.

 

30.000 jongeren

Werkgevers, werknemers en onderwijsorganisaties sloten het Techniekpact met regoniale overheden en het kabinet. Het is het begin van een aanpak die jaren gaat duren en die ervoor moet zorgen dat er meer technisch geschoolde vakmensen komen. Tot 2020 zijn er elk jaar 30.000 technici nodig. 

 

Voor inhoudelijke reacties: klik hier

Het pact heeft een eigen website met meer informatie. Klik hier.

 

 

De tekst van het techniekpact is hieronder te downloaden.

 

 

 

 

 

 

Bijlage(s):

2 reacties op “Miljoenen voor meer jonge technici

 1. bvds schreef:

  ZE MOETEN EERST MAAR EENS NAAR DE LONEN KIJKEN VOOR DEZE BRANCHE,ZONDER DAT DENK IK NIET DAT DEZE MAAT REGELINGEN VEEL UIT HALEN ZOALS DE CAO KLEINMETAAL IS TOCH EEN LACHERTJE.ALS JE KIJKT WAT JE ALLEMAAL MOET WETEN, EN IN JE EIGEN TIJD JE ZELF UP TOO DATE MOET HOUDEN.
  IK BEDOEL MARKT WERKING IS TOCH ZO IETS WAT SCHAARS IS WORDT DUURDER EN OF BETER BETAALD TOCH!

 2. Karel Martel schreef:

  Citaat; ”Het negatieve imago dat techniek vaak nog heeft, is volstrekt achterhaald”

  Nou ik ervaar het salaris als erg negatief en dat is al 30 jaar zo !
  Tevens is het installatiewerk nog steeds zwaar!
  Ja de(politieke)elite heeft er alle belang bij dat arbeiders laag betaald worden, hoeft men zelf ook niet diep in de buidel te tasten, voor een verbouwing……..
  Schande dat de overheid er miljoenen in pompt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.