fbpx
Bericht
Miljoenen voor stimulering technisch onderwijs

Het kabinet zet een nieuw offensief in tegen oplopende personeelstekorten in technische branches. Zo krijgen (basis)scholen 18,7 miljoen voor het stimuleren van techniek, komt er een nieuwe technische leerroute voor mavo- en havo-leerlingen en gaat er 20 miljoen euro naar het bedrijfsleven voor een hbo-programma.

 

 

Ministers Verhagen, Van Bijsterveldt en Kamp presenteerden maandag het kabinetsplan tijdens een gemeenschappelijk werkbezoek aan het Kennemer College in Heemskerk.

 

Samen met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven kiezen de ministers van EL&I, OCW en SZW voor een aanpak die meer jongeren overtuigt dat een carrière in de techniek de toekomst heeft.  Het offensief om tot meer technici te komen bestaat uit zes stappen, van voorlichting, via scholing naar het vasthouden van jongeren die eenmaal voor techniek hebben gekozen.

 

Tekort

Er kiezen momenteel te weinig jongeren voor een technische opleiding. Tegelijk gaat de komende jaren een groot aantal technici met pensioen. Hierdoor ontstaat tot 2016 een tekort van 170 000 technici, verdeeld over alle opleidingsniveaus. In de installatietechniek is de instroom dusdanig schrijnend dat opleidingen sluiten.Minister Verhagen: “De economie kan niet zonder goed geschoolde vakkrachten. Daarom moeten we alles op alles zetten om te zorgen dat ondernemers hun groeiplannen kunnen voortzetten. Dat levert inkomsten en banen op”.

 

Lees hier verder voor een toelichting bij het kabinetsplan en het stappenplan.

1 reactie op “Miljoenen voor stimulering technisch onderwijs

 1. Rob Berg schreef:

  Het eeuwige niet aflatende gejammer van werkgevers dat ze geen technisch personeel kunnen krijgen hangt mij al mijlenver de strot uit.
  Door toedoen van die heren werkgevers staan op dit moment 220.000 werknemers die meteen aan de slag willen en kunnen aan de kant vanwege het doodeenvoudige feit dat ze ouder zijn dan 45 jaar.
  Steek daar eerst eens je neus in en als je dan nog tekort komt kan je altijd nog gaan janken.
  Jullie snijden jezelf zeer diep in je vingers met deze domme en tevens a-sociale houding. A-sociaal want jullie zadelen je eigen werknemers op met de kosten van levensonderhoud van de mensen die door jullie toedoen aan de kant staan.
  En dan nog dit. Duitsland heeft in de komende 5 jaar 7 miljoen werknemers nodig. Duitsland heeft zelf 2 miljoen werklozen. Hebben jullie enig idee waar Duitsland zijn benodigde werknemers vandaan gaat halen???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.