fbpx
Bericht
Miljoenenboetes kartelvorming waterbehandeling

Drie fabrikanten voor producten voor waterbehandeling in verwarmings-, koel- en sanitaire installaties zijn door de Europese Commissie beboet voor prijsafspraken tussen 2006 en 2008.

 

 

De bedrijven Flamco, Reflex en Pneumatex hebben in de periode 2006 tot en met 2008 in Duitsland verboden prijsafspraken gemaakt, zo oordeelt de kartelwaakhond van Europa in een persbericht. Uit onderzoek komt naar voren dat de drie partijen elkaar informeerden via bilaterale contacten over de bedragen en data van geplande prijsverhogingen. Ook wisselden zij gevoelige marktinformatie uit.

 

Klokkenluider 

In de herfst van 2006 hebben Reflex en Pneumatex gedurende drie maanden dergelijke afspraken ook gemaakt voor 13 andere lidstaten van de Europese Unie, waaronder Nederland. De Commissie legt de bedrijven Flamco en Reflex een boete op van in totaal ruim 13 miljoen euro. Omdat Pneumatex na 2008 het kartel zelf bij de Europese Commissie heeft aangemeld, blijft dit bedrijf, bekend van TA Hydronics, hoewel het wel is bestraft, gevrijwaard van een boete. Ook de vierde grote speler in deze markt, het Nederlandse Spirotech is destijds door de autoriteiten bezocht en doorgelicht op eventuele betrokkenheid. Bij Spirotech was hiervan echter geen sprake.

 

Schade

De bedrijven zijn aanbieders van onder meer waterbehandelings- en watermanagementproducten waaronder expansieproducten, druksystemen, waterbehandelingssystemen, ontgassers, lucht- en vuilafscheiders en veiligheidskleppen. Bedrijven die schade hebben geleden door de afspraken, zullen deze aan moeten kaarten bij de gerechtelijke instanties in het desbetreffende land.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.