fbpx
Bericht
Minister: vorstverletregeling tóch op de schop

De vorstverletregeling voor de installatiebranche gaat toch op de schop, zo is het oordeel van Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit betekent vanaf komende winter een eigen risico van drie weken.

 

 

Hij geeft daarmee geen gehoor aan de roep van brancheorganisaties om de eigen regeling voorlopig in stand te houden. Dit betekent concreet dat de regering per 1 oktober 2013 de vorstverletregeling zoals deze in de CAO staat wil vervangen door een uniforme ‘Regeling Calamiteiten WW’. Voor installatiebedrijven betekent dit dat vanaf komende winter de wachttijd voor vorstverlet naar drie weken gaat.

 

Doodsteek

Volgens werkgeversorganisaties als techniekkoepel FME-CWM en installateursvereniging Uneto-VNI betekent dit dat het voortbestaan van veel bedrijven in gevaar komt, omdat zij niet de financiële middelen hebben om deze wachttijd te overleven.

 

Uniformiteit

Na een debat met de Eerste Kamer heeft de Minister echter geconstateerd dat ‘de noodzaak om te komen tot een uniforme eigenrisicoregeling breed werd gedeeld’. Minister Asscher geeft daarmee ook geen gehoor aan een in de Tweede Kamer aangenomen motie van CDA-Kamerlid Heerma, waarin gevraagd werd om maatwerk voor de calamiteitenregeling. Het afschaffen van deze regeling betekent een forse lastenverzwaring voor het mkb. ‘Ondernemersrisico’, volgens Asscher.

 

Brandbrief

Werkgevers stelden in eerder in een gezamenlijke brandbrief eerder gezamenlijk voor dat de minister de huidige regeling handhaaft tot het volgende SER-overleg met de sociale partners, dat in mei in 2014 moet zijn afgerond..

De huidige vorstverletregeling in de installatiebranche, opgebracht door werkgevers in hun eigen sector, zorgt ervoor dat werknemers bij een strenge vorstperiode zonder eigen risicoperiode worden doorbetaald.

2 reacties op “Minister: vorstverletregeling tóch op de schop

 1. Dennis schreef:

  Zullen we die Asscher en de gehele 1e kamer komende winter bij 5 bft / -10gr C op het dak 14 mtr hoog zetten met zijn bureau?? En na 3 wkn mag hij weer binnen gaan zitten. Tenzij per man/week € 1.000 aftikt. Dan mogen ze gelijk binnen gaan zitten!!

  What’s next?? ww inkorten / zzp pesten / what ??

  En dan vinden ze het gek dat er straks geen vakmensen met kennis meer te vinden zijn?? bla bla bla

  Welkom in het moderne communisme!!!

 2. Peter Beekmans schreef:

  Waar bemoeid die eikel zich mee, en welk voordeel denkt hij daarmee te behalen.
  De kosten van de vorst WW worden door de branche zelf opgebracht.
  De kreet “ondernemers risico” kan ook alleen maar komen van een ambtenaar die zijn vak heeft gekozen om niet te hoeven ondernemen.
  Is hier nu helemaal niets tegen de doen in de “zogenaamde democratie”?
  Te belachelijke voor woorden eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.