fbpx
Bericht

Nederlander onbewust van gasverbruik’

Nederlander onbewust van gasverbruik'

43 procent van de Nederlanders heeft geen idee hoeveel zij maandelijks betalen voor hun gasverbruik, blijkt uit onderzoek. Een kwart benut de thermostaat niet voor energiebesparing.

 

 

Het beperken van het energieverbruik van Nederlandse huishoudens kan door het stimuleren van bewustzijn en de inzet van slimme thermostaten. Tot deze conclusie komen Dirk Brounen (Tilburg University), Nils Kok (Maastricht University) en John Quigley (University of California, Berkeley) in hun onderzoek Residential Energy Literacy and Capitalization.  Zij onderzochten hoe bewust Nederlandse huishoudens met energieverbruik bezig zijn. Conclusie: 43 procent van de respondenten heeft geen idee hoeveel zij maandelijks betalen voor hun gasverbruik.

 

Thermostaat 

Een tweede conclusie die de onderzoekers trekken, is dat 27 procent van de onderzochte huishoudens de thermostaat niet benut om energie te besparen. Het huis wordt ’s nachts op dezelfde temperatuur verwarmd als ’s avonds, terwijl een lagere nachtstand de gasrekening met gemiddeld 11% kan laten dalen. Tevens blijkt dat veertig procent van de Nederlanders moeite heeft met de beoordeling van energiebesparende investeringen op korte en lange termijn. Deze groep geeft aan onvoldoende wiskundig inzicht te hebben om deze afweging te kunnen maken.

 

Slimme meter  

Gasverbruik huishoudens met slimme instellingen makkelijk omlaag “Bewust gebruik van de thermostaat heeft een beduidend positief effect op het energieverbruik van een huishouden”, stelt Brounen. Dit feit en de conclusie dat huishoudens onvoldoende bewust met het gasverbruik in de woning bezig zijn, brengen Brounen, Kok en Quigley tot de aanbeveling aan de overheid om het gebruik van een slimme thermostaat te stimuleren. Met behulp van bewegingssensoren en efficiënte standaardinstellingen wordt het gasverbruik op speelse wijze verlaagd. Brounen: “Het is geen kwestie van onwil, maar van onwetendheid.” De slimme thermostaat zou ingesteld moeten zijn op aangepast gasverbruik in de nachtelijke uren en het huishouden feedback moeten geven op het verbruik.

  

De Nederlandse woningmarkt is verantwoordelijk voor bijna 25 procent van de jaarlijkse CO2 uitstoot. De overheid heeft afgelopen jaren verschillende stimuleringsmaatregelen gehanteerd om mensen aan te zetten tot energiebesparing; subsidies die gericht zijn op technische aanpassingen van de woning zoals: dubbel glas, zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Voor het onderzoek zetten Brounen, Kok en Quigley een vijftigtal vragen uit via het aan Tilburg University verbonden onderzoeksbureau CentERdata. De conclusies zijn gebaseerd op de resultaten van 1721 huishoudens. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties steunde het onderzoek financieel.

 

In het komend nummer van Installatie en Sanitair een artikel over nieuwe thermostaten die inzichten geven in energieverbruik, en op afstand te bedienen zijn. Klik hier voor een gratis proefnummer of een (proef)abonnement.

1 reactie op “Nederlander onbewust van gasverbruik’

  1. A.Croese schreef:

    Ik heb al jaren slimme-meters van Oxxio voor gas en elektra. Deze zond de gegevens daar aan Ooxio en kon dan inloggen via mijnoxxio en daar mijn verbruik downloaden. Vanaf medio november werkte dat niet meer en daarom onlangs de nieuwe slimme meters van Leander, onze netbeheerder gekregen. Hier is geen los display bij en als het goed is kan ik gwoon weer t.z.t. inloggen en mijn verbruik downloaden. Kortom men is nog lang niet zover dat iedereen zelf een display krijgt om uit telezen. Uitlezen gaat ook nog steeds via GPS en nog steeds niet over het net.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.