fbpx
Bericht

Nieuwe regels voor gebouwriolering

Nieuwe regels voor gebouwriolering

De nieuwe NTR 3216 geeft handvaten voor ontwerp, uitvoering en beheer van riolering van bouwwerken.

 

 

Met de nieuwe NTR 3216 in de hand ontwerpt de installateur een afvoersysteem voor afvalwater dat voldoet aan het Bouwbesluit 2012, de Lozingsbesluiten en de NEN-normen.

 

 

Bouwbesluit 

Het nieuwe Bouwbesluit heeft betrekking op de riolering tot aan de perceelgrens. Dat heeft grote gevolgen voor het ontwerp, want voorheen was dat tot slechts 0,5 m buiten het gebouw. In de NTR 3216 zijn ook de nieuwe benamingen voor rioleringsleidingen opgenomen die nu hetzelfde zijn voor gebouw- en terreinriolering. Verder komen aan de orde de nieuwe Wet milieubeheer en de Wet op de waterhuishouding. Zo is er de zorgplicht om binnen de perceelgrens zoveel mogelijk hemelwater te gebruiken, vast te houden of te infiltreren.

 

Normen

ISSO heeft, samen met NEN, TVVL en Uneto-VNI, de NTR 3216 aangevuld met nieuwe kennis en inzichten over onder meer de leidingloop in kruipruimtes, kruipruimteloos bouwen, zettingsconstructies bij zakkende grond, en het dimensioneren van afvoerleidingen van de keuken.  Ook brandveilige doorvoeringen, geluidshinder en klachtenanalyses over stankoverlast en verstoppingen komen aan bod. NTR 3216 geeft de handvatten om te voldoen aan NEN 3215 ‘Gebouwriolering en buitenriolering binnen de perceelgrenzen’. Deze norm behandelt de bepalingsmethoden voor de ^afvoercapaciteit, water- en luchtdichtheid en afstand van dakuitmondingen.

 

De nieuwe NTR 3216 is voor € 169,- (excl. btw) te bestellen via www.nen.nl

4 reacties op “Nieuwe regels voor gebouwriolering

 1. DENNIS schreef:

  Beste,

  En we houden de nieuwe NTR3216 lekker tegen betaling (ad €169,=) bij/achter een instituut opdat weinige hier kennis van nemen om vervolgens te klagen dat NEN3215 niet als leidraad door een ieder wordt gehanteerd!! Chapeau.
  Lekker transparant.
  Kan hier weer een rubriek met bouw/installatie fouten mee gevuld worden!
  Zo…de cirkel is weer rond.
  Wanneer wordt die geldverslindende, corrupte, op financieel gewin uit zijnde, instantie nou is een keer aangepakt en opgerold??

 2. martin schreef:

  Ik zou een keer diep ademhalen, én wat punten én komma’s
  gebruiken. Moet nu toch wel goed lezen om te begrijpen wat je bedoeld.
  Ik begrijp nu dat je boos bent.

 3. erwin schreef:

  Ben het helemaal eens met Dennis.
  Begrijp precies wat je bedoeld en dat zonder punten en komma’s
  Als de NEN nu zorg draagt dat iedereen aanvullingen krijgt hoeven er ook geen fouten te worden gemaakt.
  Wat overigens nu wel het geval is door allerlei klus bedrijven etc.
  Het wordt maar weer tijd dat niet iedereen zomaar mag knutselen aan de installatie, heb ik in ieder geval al mijn papieren niet voor niks gehaald

 4. Roel schreef:

  Regelgeving die door iedereen moet worden opgevolgd, maar waar wel een prijskaartje aan hangt. In dit digitale tijdperk een aanfluiting!
  Dergelijke normen moeten gewoon voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Het wekt bij mij in ieder geval de schijn van zakkenvullerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.