fbpx
Bericht

Nieuwe wet- en regelgeving legionella

Nieuwe wet- en regelgeving legionella

De nieuwe wet en regelgeving voor drinkwater en legionellapreventie is afgelopen zomer ingegaan. Om de kennis te vergroten organiseert ISSO een symposium.

 

Op 24 november a.s. organiseert kennisinstituut ISSO samen met het platform Landelijk Overleg Preventie Legionella (LOPL), het ISSO/LOPL symposium. Het thema van deze bijeenkomst luidt ‘Nieuwe wet- en regelgeving legionellapreventie’. De bijeenkomst start vanaf 12.30  uur en vindt plaats in De Doelen te Rotterdam.   

 

Wetgeving

De nieuwe wet- en regelgeving voor drinkwater en legionellapreventie is per 1 juli 2011 van kracht geworden. De eigenaar van een collectieve installatie heeft de zorg om deugdelijk leidingwater te leveren op het afleveringspunt. Weliswaar zijn een risicoanalyse en beheersplan voor deze installaties niet meer verplicht, maar onderhoud en beheer zijn wel degelijk noodzakelijk.  Nalatigheid wordt aangemerkt als een economisch delict waardoor, met het huidige lik op stuk beleid, veel hogere boetes zullen worden uitgedeeld.  De eigenaar van de leidingwaterinstallatie moet zijn zaken dus goed op orde hebben.

 

Legionellapreventie in koeltoreninstallaties viel tot voor kort alleen onder de Arbowetgeving, maar is nu ook in de Milieuwetgeving terechtgekomen. De redenering is dat niet alleen werknemers en gasten, maar ook derden in de omgeving van een koeltoren besmet kunnen raken. Ook hiervoor geldt dat nalatigheid strafbaar is.

 

BRL 6010

De regelgeving voor legionellabeheersing is veranderd. De grootste wijziging is dat alleen gecertificeerde adviseurs voor prioritaire instellingen de risico-inventarisatie mogen uitvoeren en beheersplannen mogen opstellen. Prioritaire installaties zijn te vinden in bijvoorbeeld ziekenhuizen, zorginstellingen, badinrichtingen en hotels. Deze vallen allemaal onder de reikwijdte van ISSO-publicatie 55.1 ‘Handleiding legionellapreventie in leidingwater’.

 

 

Nieuwe technieken

De aandacht voor legionellapreventie is niet verslapt. Het afgelopen decennium zijn tal van alternatieve en innovatieve technieken ontwikkeld om legionellagroei te voorkomen, legionella te meten en legionella te elimineren. Een aantal alternatieve technieken voor legionellabeheer worden onder de nieuwe wetgeving gelijkgeschakeld met thermisch beheer, waarbij men wel aan strenge voorwaarden moet voldoen (o.a. certificatie).

 

Meer informatie: klik hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.