fbpx
Bericht
Noorden in pas met energiezuinig renoveren

De drie noordelijke provincies liggen op koers om de ambities met betrekking tot energiezuinig maken van bestaande woningbouw te halen.

 

 

In de periode 2009-2011 meer dan 18.000 bestaande koop- en huurwoningen energiezuiniger gemaakt. Dat is ruim boven de doelstelling die Groningen, Friesland en Drenthe in 2008 hadden vastgesteld in hun “100.000 woningenplan”. De drie provincies spraken in dit noordelijk actieplan af tot 2015 gezamenlijk jaarlijks 15.000 woningen energiezuiniger te maken: 5.000 in de nieuwbouw en 10.000 in de bestaande bouw.

 

Nieuwbouw

De ambities voor de nieuwbouw zijn niet gerealiseerd. Daarvoor zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen. In de eerste plaats heeft het rijk Noord-Nederland in juni 2010 niet aangewezen als “Koplopergebied voor Energiezuinige Nieuwbouw”, omdat er onder de noordelijke woningcorporaties en bouwpartijen onvoldoende draagvlak bleek te zijn voor een noordelijke bouwnorm (aanscherping EPC naar 0,5). In de tweede plaats gaat de bouw in het hele land gebukt onder de gevolgen van de crisis. De jaarlijkse bouwvolumes zijn hierdoor in het noorden tot ruim onder 5.000 gedaald.

 

Bestaand 

De energetische renovatie van bestaande woningen ligt goed op koers. Alleen al in Drenthe is de afgelopen jaren sprake van de energetische verbetering van jaarlijks zeker 6.000 woningen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat onbekend is hoeveel particuliere huiseigenaren energiebesparende maatregelen hebben getroffen in hun woning. Vooral de woningbouwcorporaties hebben een groot aandeel in deze cijfers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.