fbpx
Bericht

Omslagpunt: zonnepaneel nu goedkoper

Omslagpunt: zonnepaneel nu goedkoper

Particulieren zijn beter af met stroom van zonnepanelen op het eigen huis dan stroom van energieleveranciers, zo onderzocht milieu-organisatie Natuur en Milieu.

 

Terwijl de prijs van zonnepanelen de afgelopen tien jaar met 80 procent gedaald, is de prijs van elektriciteit bij de grote energieleveranciers juist is gestegen. Dat constateert Natuur en Milieu in het Vara-radioprogramma Vroege Vogels. Natuur en Milieu constateert, na een analyse van de energiemarkt, dat het omslagpunt in de kosten en baten van zonne-energie de afgelopen maanden is bereikt.

 

Levensduur

Voorwaarde is wel dat de zonnepanelen een levensduur hebben van 25 jaar. In die 25 jaar kan een huiseigenaar een paar duizend euro besparen door zonnepanelen op het dak aan te brengen. In vergelijking met de omringende landen loopt Nederland achter in het gebruik van zonne-energie. De aanschafkosten blijken het grote bezwaar te zijn.

 

Inkoopactie

Om die aanschafkosten te verminderen, organiseert Natuur en Milieu een gezamenlijke inkoopactie, een intiatief dat al door meer meer partijen is geinitieerd. Een jaar geleden had een groep consumenten zich bijvoorbeeld verenigd in actiegroep Wijwillenzon. Ook Vereniging Eigen Huis starte eerder een gezamenlijke inkoop van zonnepanelen. Door veel panelen gezamenlijk te bestellen, werd de prijs van de panelen met eenderde naar beneden gebracht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.