fbpx
Bericht

Ongelukken door verkeerd persgereedschap

Het toepassen van verkeerde persmachines of persbekken bij het afpersen van leidingsystemen heeft geleid tot ongelukken en lekkages.

 

 

Dit constateert Viega, dat persleidingsystemen levert voor de installatiebranche. De Duitse fabrikant heeft meldingen ontvangen van schades en letsel die ontstaan zijn doordat installateurs verkeerd gereedschap hebben gebruikt bij het gekozen materiaal. Ongeacht welk merk persfitting wordt gekozen, de bijbehorende persmachine en persbekken mag niet los gezien worden van de systeemkeuze. Voor correct gebruik van persmachine en –bekken en persfittingen zijn de gebruikshandleiding en aanwijzing van de fabrikant een eerste vereiste, zo meldt Viega. Niet alleen kan persoonlijk letsel ontstaan, ook kan er lekkage ontstaan aan de installatie vanwege verschillen in de materiaaleigenschappen van de systemen.

9 reacties op “Ongelukken door verkeerd persgereedschap

 1. Rob schreef:

  Dit kon niet uitblijven. Er is zo’n grote diversiteit van systemen en produkten dat een fout zo is gemaakt. Misschien voor de fabrikanten een aanleiding om naar uniformiteit te streven. Tevens denk ik dat veel fouten te wijten zijn aan het gebrek aan controles en vakdiploma,s. Je kan tegenwoordig makkelijker installateur worden dan bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur.

 2. stefan schreef:

  Zouden de verschillende fabrikanten van persfittingen graag hebben dat wij 3 of 4 verschillende persmachines kopen. Dat alle fabrikanten maar eens eerst rond de tafel gaan zitten om alle fittings op mekaar af te stemmen zodat dit voor de vakman al een stuk eenvoudiger wordt. Het is als fabrikant makkelijk om alles weer eens op de rug van de installateur te gooien. 1 toestel voor de verschillende fittings.

 3. SANHA schreef:

  Als persgereedschap, machine en persbek, jaarlijks gecontroleerd wordt en onderhoud krijgt volgens de voorschriften van de desbetreffende fabrikant, dan kunnen dit soort berichten naar het rijk der fabels. Het onderhoud dient dan wel te geschieden door een erkend bedrijf. SANHA is de het enige persfittingsysteem dat 100% compatibel is met beide in de markt zijnde persprofielen M en V, zonder uitsluiting van de 10 jaar systeemgarantie. In principe zijn alle persmachines geschikt, mits deze over voldoende perskracht beschikken en jaarlijks gecontroleerd worden op een juiste werking. Hierdoor wordt de installateur niet verplicht om wederom kostbare investeringen te doen en is het risico van uitsluiting van systeemgarantie op basis van een foutief perscontour uitgesloten. Het spreekt voor zich dat persbekken met een te grote tolerantie, als gevolg van slijtage, op tijd vervangen moeten worden.

 4. Hans schreef:

  Eindelijk slaat iemand de spijker op zijn kop.Tegenwoordig ga je naar KvK laat je inschrijven als installateur,er wordt niet meer gevraagd naar een diploma laat staan naar een vakdiploma.En materialen kennis die is vaak ver te zoeken.Er wordt wat bijmekaar geknutselt tjonge tjonge toch.

 5. kachelsmid schreef:

  Gelukkig, t’blijft toch mensenwerk.

 6. U schreef:

  werk toch gewoon met Uponor. Kun je alles maken van de standaard diameters tot en met 110 mm. Met dezelfde persmachine.
  Zo voorkom je alle problemen.

 7. De Groot schreef:

  Ik gerbuik al jaren persfittingen zonder problemen. Navraag bij Internet leert dat het hier om een Rems machine gaat met m contour bekken. Ben blij dat een fabrikant de markt informeert met juiste info. Dat is waar de installaiemarkt om vraagt. Geen commercieel verhaal. Maar duidelijkheid.

 8. Tom schreef:

  Ik sluit me bij Stefan en Rob aan. Hopelijk wordt dit signaal door de markt opgepikt om te komen tot meer uniformiteit. Er zijn te veel systemen en verschillende diameters voor multiskin leidingen.

 9. frits schreef:

  ja dat is te verwachten in nederland mag iedere handige boerenlul zich instalateur noemen, dat hebben wij instalateurs aan de heer Brinkman te danken, maar niemand doet er iets aan, VNI niet S.EI. Niet en de sterkin ook niet, deze clubs vangen alleen graag contributie maar van controle is geen sprake en na kontrole kjreeg ik een voorstel of ik mijn papieren niet even ter bescikking kon stellen, nou laat die letselschade maar lekker gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.