fbpx
Bericht

Onwel door vreemde lucht uit installatie

Onwel door vreemde lucht uit installatie

Acht medewerkers van vier winkels in Emmen zijn dinsdagsmiddag onwel geworden. De oorzaak wordt gezocht in een defect in het collectieve klimaatinstallatie van het winkelcomplex.

 

 

Zeven werknemers van de winkels aan het Mondriaanplein konden na een bezoek aan het ziekenhuis naar huis. De winkelmedewerkers roken een gaslucht waarna ze duizelig naar buiten kwamen, melden het Dagblad van het Noorden en RTV Drenthe.

 

Airconditioning

De brandweer heeft  na metingen nog geen calamiteiten zoals een gaslek vast kunnen stellen, en vermoedt een defect aan de koelinstallatie. De eigenaar van het winkelblok heeft een installateur gestuurd. Dit bedrijf controleert woensdag alle installaties, zoals de centrale verwarming, airconditioning en sprinkler om te kijken of dat de oorzaak is van de vreemde lucht. Totdat duidelijkheid is over de oorzaak blijven vier winkels aan het plein Etos, iCentre, Setpoint en Manfield op last van de gemeente gesloten.

3 reacties op “Onwel door vreemde lucht uit installatie

 1. Marco Stekelbos schreef:

  Wat steeds vaker gebeurt tegenwoordig is dat als gevolg van bezuinigingen en onder druk van concurrentie verkeerde keuze gemaakt worden in ontwerp van de klimaatinstallaties. Gevolg is dat er nogal eens onder de ondergrens van de voorgeschreven en benodigde hoeveelheden geïnstalleerd wordt. Dit zijn keuzes van eigenaren en opdrachtgevers. En indirect gevolg van de recessie is dat alleen nog gekeken wordt naar financiën in plaats van kwaliteit. Jammer voor de echte kwaliteits installateurs omdat die hier niet in mee gaan en daardoor niet concurrerend kunnen zijn. Uiteindelijk zal best terugkomen dat kwaliteit en duurzaamheid belangrijker is op de lange termijn.
  Marco Stekelbos.
  Directeur Verkaart Groep
  midden noord

 2. Erik Peek schreef:

  De kwaliteit (fabrikaatkeuze e.d) zal mogelijk wel goed zijn. Onze ervaring is dat de huidige eigenaar / beheerder bezuinigd op het jaarlijkse preventieve onderhoud en periodieke inspecties.

  Het lijkt mij stug dat de oorzaak te wijten is aan een defect in het ventilatiesysteem of sprinklerinstallaties.

  Eerder de koelinstallatie (freon), ondanks dat hieraan wettelijke eisen zijn gesteld qua inspectie en onderhoud.

  Wat de oorzaak ook mag zijn, de totale kosten zullen uiteindelijk hoger uitvallen dan wanneer men gekozen had om de conditie van de installaties op een acceptabel nivo te houden.

 3. Franklin Bieri schreef:

  De Airconditioning installaties zijn complexe installaties. Ik spreek liever van een HVAC installatie omdat dit aangeeft waar zo’n installatie uit bestaat.
  De H staat voor heatingen (verwarming)
  de V staat voor ventilation (ventilatie)
  AC staat voor airconditioning (koeling)

  Gebrek aan onderhoud is meestal de oorzaak van zulke ongevallen.
  Zowel in goed- als in slechte tijden komt dit vrij veel voor.

  Onderhoud aan installaties is een ondergeschoven post bij gebouw)eigenaren. Goede installateurs wijzen hun klanten op de status waarin de installatie verkeerd. De klant heeft een zorgplicht en kan deze niet afschuiven op de installateur. De installateur moet uiteraard goed en degelijk onderhoud verrichten door goed geschoold en bevoegd personeel. En daar schort het nog wel eens aan. Conclusie Installateurs die onderhoud aan installaties verrichten moeten met hun klanten een gedegen onderhoudsschema opstellen waarbij de technische en financiële zaken goed geregeld en geborgd zijn.Indien nodig schakelt de klant een 3de partij in om het onderhoudsplan en uitvoering te laten controleren.

  Dat er hier iets fout gegaan is duidelijk, gebrek aan goede ventilatie in de installatieruimte zal waarschijnlijk ook een structureel probleem zijn dan dat het een storing betreft.

  Graag zou ik vernemen wat het probleem veroorzaakt heeft en hoe het is opgelost. (dit zijn dus 2 problemen 1. onwel worden personeel, 2 ventilatie installatie ruimte)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.