fbpx
Bericht

Open gastoestellen verbieden’

Open gastoestellen verbieden'

Met name verouderde, open gasverbrandingstoestellen in Nederland zouden zo snel mogelijk vervangen moeten worden door gesloten toestellen. Dit om het aantal ongevallen met koolmonoxidevergiftiging terug te dringen.

 

 

Uneto-VNI- voorman Marcel Engels pleit in zijn column in de krant Cobouw voor snelle vervanging van open gastoestellen, en de verplichte keuring van verwarmingsketels. “Sinds 2008 pleit de overheid (het toenmalige ministerie van VROM) voor vervanging van deze toestellen door gesloten toestellen. Gesloten toestellen beschikken over een eigen toevoer- en afvoerkanaal en maken voor de verbranding gebruik van lucht van buiten de woning. Daar kunnen we vandaag al mee beginnen.” De verplichte keuring van cv-ketels door gecertificeerde installatiebedrijven is al langer een stokpaardje van de installateursvereniging.

 

Vervangen

Volgens adviseur Erik Bek, die hierover blogt op Installatie.nl, gaat dit nog niet ver en snel genoeg. Hij verwijt overheid en marktpartijen gebrek aan daadkracht en zelfs hypocrisie. In zijn ogen moet vervanging worden afgedwongen door algeheel verbod op open gastoestellen in de vervangingsmarkt, ondersteund door een overheidscampagne. “De verouderde keuken- en badkamergeisers moeten zo snel mogelijk het land uit.” Hij constateert in de praktijk dat opdrachtgevers uit prijsoverweging zelfs nog regelmatig kiezen voor open gastoestellen, waar de in zijn ogen veiligere gesloten alternatieven weldegelijk voorhanden liggen.

 

Ongevallen

De discussie rond het al dan niet verplicht keuren van verwarmingsketels en het vervangen of verbieden van open gastoestellen is wederom aangewakkerd door een aantal ongevallen rond koolmonoxide, waarbij de vergiftiging van twee jonge meisjes in Huizen landelijk breed werd uitgemeten.

 

Klik hier voor de weblog op Installatie.nl

4 reacties op “Open gastoestellen verbieden’

 1. J. Winder schreef:

  Wat ik mis is een goede technische berichtgeving omtrent laatste geval.
  Hierdoor kan ik in ieder geval geen conclusie kan trekken

  mvg Jaap

 2. van gog schreef:

  Ben het met jaap eens laat het horen dan kan iedereen ervan leren.
  We leven toch in een moderne tijd.
  Dus kom op met de gegevens.

 3. peter schreef:

  Het is wel heel makkelijk om te roepen dat de open toestellen versneld moeten worden vervangen.
  Maar als wij als instalateurs nu eens eerst de opstellings ruimtes beter beoordelen en de klant op de verpligte NIET afsluitbare beluchting wijzen zal het welligt al beter worden en het verhaal Het zit toch al jaren zo, meteen afschieten.Want ook vroeger moest er een beluchting voor een open toestel zijn.

 4. klaver schreef:

  Is een kooktoestel dan geen ” open ” gastoestel ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.